Četvrtak, 9 veljače, 2023

Krajem ljeta započinje projekt omiške luke vrijedan 87 milijuna kuna

U Omišu će sredinom rujna započeti izgradnja gradske luke, projekt vrijedan 87 milijuna kuna, a radovi će trajati oko tri i pol godine, rečeno je u četvrtak nakon potpisivanja ugovora o tom projektu.

Potpisivanju ugovora nazočio je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je istaknuo da je omiška luka jedan od najvećih morskih infrastrukturnih projekata na hrvatskome dijelu Jadrana, koji će s 85 posto biti sufinanciran novčanim sredstvima iz fondova EU.

“Projekt omiške luke u sebi integrira izgradnju primarnoga lukobrana, zaštitu akvatorija, novu šetnicu i novo prometno rješenje”, naveo je Butković. Najavio je skori početak izgradnje i luka Stomorska na Šolti i Bol na Braču.

“Trenutačno se u lučku infrastrukturu ulaže oko dvije milijarde kuna i to je jedno od najvećih ulaganja u posljednjih 100 godina, što ja zovem renesansom na hrvatskoj obali”, kazao je Butković.

Omiš će dobiti šetnicu i novourbani identitet

Po njegovim riječima, uređenje cestovnog prometa Solin – Split – Omiš, na kojem se godinama tijekom ljetnih mjeseci stvaraju prometna zagušenja, bit će jedan od glavnih projekata Hrvatske u novoj EU financijskoj perspektivi.

Ugovor za izvođenje radova na projektu uređenja luke Omiš potpisali su ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević i ravnatelj tvrtke Texo Molior Antonio Deranja.

Maroević je izjavio da se radi o zahtjevnom projektu, kojim će Omiš dobiti novu šetnicu i novourbani identitet.

“Omiš bi trebao dobiti gotovo 8000 četvornih metara novog obalnog pojasa te hortikulturno uređenje rive slično zapadnoj obali u Splitu. Također će dobiti 70 nautičkih vezova, a bit će uređen i dio obale za 60-ak brodica lokalnog stanovništva”, objasnio je Maroević.

Gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović istaknuo je da je danas “povijesni dan za Omiš” jer će lukom grad Omiš promijeniti kompletnu vizuru. “Ova luka je od velikog značaja jer će njome biti omogućeno brodsko povezivanje Omiša s otocima”, kazao je Tomasović.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno