Četvrtak, 8 lipnja, 2023

‘Kostimirana interpretacija baštine’ – još jedan projekt Splitsko-dalmatinske županije

Splitsko-dalmatinska županija i muzeji započeli sa projektom oživljavanja baštinskih likova

Splitsko-dalmatinska županija putem U.O. za turizam i pomorstvo i projekta pod nazivom Dalmacija storytelling destinacija započela je edukaciju namijenjenu baštinskim institucijama pod nazivom Kostimirana interpretacija baštine s ciljem oživljavanja baštinskih likova sa područja županije te kreiranja kreativne 365 turističke ponude unutar muzeja i značajnim baštinskim lokalitetima.
Od 09.-13.11.2020.g. u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Splitu projekt Dalmacija storytelling destinacija okupio je 16 baštinskih institucija, mahom muzeja sa područja županije u 5.-dnevnoj edukaciji kostimirane interpretacije.

Turistički vodiči kao kostimirani interpretatori

Sudionici edukacije su stručno muzejsko osoblje i muzejski suradnici – licencirani turistički vodiči koji će postati kostimirani interpretatori u prvom licu za; Muzej grada Kaštela, Muzej Poljica, Muzej grada Trogira, Muzej triljskog kraja, Muzej grada Splita, Muzeji Ivana Meštrovića, Arheološki muzej Splita, Hrvatski pomorski muzej  Split, Muzej Cetinske krajine, Prirodoslovni muzej i zoološki vrt, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, J.U. Starogradsko polje, Klišku tvrđavu, Ritam igre, TZ Vrgorca i TZ Sinja.
Organizaciju edukacije Županija je realizirala u suradnji sa udrugom Interpretirajmo Hrvatsku koja se zalaže za poticanje izvrsnosti i učinkovitosti u interpretaciji hrvatske prirodne i kulturne baštine, kao i osvještavanja o njenoj važnosti za razvoj lokalnih zajednica. Cilj edukacije je prenijeti znanja i vještine prezentacije i interpretacije baštine koristeći storytelling metodu sukladno Interpret Europe certifikatu.


Kako bi uspješno završili trening i dobili certifikat, sudionici trebaju imati prethodno iskustvo vođenja i završiti trening u cijelosti. Sam proces certificiranja sastoji se od pohađanja tečaja, pisanog ispita, razvoja kostimiranog interpretacijskog vođenja, te evaluacije. Edukaciju vode predavači Mark Wallis iz Ujedinjenog Kraljevstva i Valya Stergioti iz Grčke vodeći kadrovi za kostimiranu interpretaciju baštine na području Europe.

Jedinstvena županijska storytelling platforma


Oživljavanje baštinskih likova u muzejima i baštinskim institucijama na razini županije je jedinstven projekt u Hrvatskoj ali i na europskoj razini. Projekt će turistima ali i domaćem stanovništvu omogućiti doživljaje putem nezaboravnih, autentičnih, hrvatskih i emotivnih priča kroz jedinstvenu županijsku storytelling platformu u sklopu koje će se prezentirati i vođenja kostimiranih interpretatora baštine na području cijele županije od strane polaznika ove edukacije. Ovim projektom želi se očuvati i prezentirati dalmatinska kulturna baština i doprinijeti cjelogodišnjem turizmu Splitsko-dalmatinske županije.

Mark Wallis je direktor Past Pleasures, Ltd., najstarije, najveće i najiskusnije tvrtke za kostimiranu interpretaciju i uprizorenje povijesnih događaja u Britaniji. Sudjeluje u profesionalnoj kostimiranoj interpretaciji od 1977. godine kada je producirao uprizorenje povijesnog događaja kojim se slavi najstariji most preko rijeke Temze. Među njegovim najvećim postignućima je držanje najvećeg europskog ugovora o profesionalnoj svakodnevnoj kostimiranoj interpretaciji, s britanskim povijesnim kraljevskim palačama (uključujući i Tower of London)
.

Valya Stergioti dolazi iz Grčke i certificirana je trenerica za kostimiranu interpretaciju baštine pri Europskoj udruzi Interpret Europe, kao i certificirani planer interpretacije pri Nacionalnoj udruzi za interpretaciju iz SAD-a. te je završila obuku za interpretaciju baštine pri projektu HeriQ. Trenutno radi na programima obrazovanja interpretacije baštine s naglaskom na prirodnu baštinu. Godine 2010. osnovala je Alli Meria (što znači “Druga strana”) za promicanje interpretacije prirodne i kulturne baštine u Grčkoj.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno