Petak, 9 lipnja, 2023

Korona zaustavila međunarodna putovanja.

Korona je samo u lipnju odradila 93% manje međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu.

To su podaci u odnosu na 2019. i pokazuju snažan utjecaj korona virusa na svjetsku turističku industriju.

Novi podaci za svjetski turizam sažeti su u novom izdanju Svjetskog turističkog barometra. Iz agencije UN-a za turizam komentiraju da je pad međunarodnih turističkih dolazaka za 65% tijekom prve polovine godine “smanjenje bez presedana”. Zemlje širom svijeta zatvorile su granice zbog korone i uvele ograničenja kao odgovor na pandemiju”.

Veći gubitak prihoda nego usred globalne krize 2009. godine

Iznose da je masovni pad turističke potražnje za međunarodnim putovanjima tijekom razdoblja siječanj-lipanj 2020. doveo do gubitka 440 milijuna međunarodnih dolazaka i oko 460 milijardi američkih dolara prihoda od izvoza od među”.

To je pet puta veći gubitak u međunarodnim prihodima od turizma nego je zabilježen 2009. usred globalne ekonomske i financijske krize”, naglašavaju iz UNWTO-a.narodnog turizma.

Turizam u regiji Azija i Tihi ocean najpogođeniji je pandemijom. Zabilježeno je 72% manje međunarodnih dolazaka turista nego u prvih pola godine lani. Druga je Europa s padom od 66%, a ‘trpjele’ su i obje Amerike. Tamo je pad dolazaka dosegnuo 55%, kao i Afrika i Bliski Istok s padom od 57 posto.

I među subregijama najveći pad je bio u sjeveroistočnoj Aziji. Čak 83%,te u subregiji južni Mediteran Europa 72%.

Povratak na razine iz 2019. za 4 godine

S obzirom na epidemiološke okolnosti oko Covida-19, iz UNWTO-a kažu da je vjerojatno da će se smanjenje potražnje za putovanjima nastaviti i tako utjecati na rezultate tijekom ostatka ove godine.

“Unatoč tome, povratak rezultata na razinu 2019. u smislu dolazaka turista mogao bi potrajati. Predviđanja su između dvije i četiri godine”, zaključuju iz UNWTO-a.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno