Nedjelja, 24 rujna, 2023

Korona skinula stereotipno ljetno blještavilo i ogolila turizam Bola na Braču

Jahte, tenis turnir, ljetne večeri i… ništa više

Kada bi analizirali trenutni turistički izričaj Bola zaključili bi da nam se turizam sveo na tenis turnir treće kategorije kojeg iz propagandnih razloga uzdižemo uz bok turniru u Wimbledonu, jahte koje karavanama pristižu u Bol nekoliko puta sedmično stvarajući falšu sliku turističkog glamura tipa Monte Carlo ili Saint-Tropez, i na ljetna muzičko-gastronomska druženja jednom tjedno u bolskoj luci.

Iskreno, ne uspijevam se sjetiti išta značajnog što oplemenjuje bolski turistički izričaj kroz turističku sezonu, nešto što bi bio jedan viši turistički standard, odnosno nešto ugodno što turist može doživjeti i čime može biti počašćen bez obzira u koje doba turističke sezone došao u Bol.

„Trudna teča“, prezentacije i predavanja u dvorištu knjižnice, „Na dva kola oko Bola“, poneka regata windsurfera…, su privatni projekti koji su svakako vrijedni hvale, ali nisu plod smislenoga turističkog razvoja. To nisu turistički projekti niti Općine, niti TZ već su plod angažmana pojedinaca i entuzijasta. Kada bi oduzeli sve ono što takvi pojedinci rade za Bol, što bi ostalo? Ono što je u gornjem podnaslovu i… ništa više.

Upravo se to dogodilo ove godine kada je korona napravila svoje i kada je skinula naše stereotipno ljetno blještavilo.

Bol je zamro, a turizam je ušao u jednu uhodanu, dosadnu, kolotečinu. Izgleda da smo i idućih 30 godina spremni raditi isto i nuditi isto, bez imalo želje da promijenimo, osvježimo i obogatimo turističku ponudu.

Bol je postao bezidejna, apatična i indiferentna turistička destinacija koja svoju opstojnost na turističkom tržištu bazira na dvije stvari: na staroj slavi i na Zlatnom ratu. Ne na firmi „Zlatni rat“, jer ona više niti ne postoji, nego na plaži „Zlatni rat“ koja, srećom, još uvijek postoji.

Međutim, oni koji su određeni da budu tvorci ideja i nositelji turističkog razvoja nikako da shvate da je turizam živo tkivo koje treba održavati na životu stalno, iz dana u dan, iz godine u godinu, bez predaha. Ako kroz zimu ne uspiju smisliti i ne realiziraju makar 2 nova projekta koja bi osvježili turističku ponudu, onda mogu smatrati da su zimu – prespavali.    

Bol u medijima

Ove godine Bol je iz medija jednostavno – nestao. Nije ga bilo.

Prijašnjih godina bilo je uobičajeno da se na radio i TV postajama često čuju i vide prilozi iz Bola. Bili su to uobičajeni prilozi koji su pratili ljetna događanja. Ove godine, u mjesecima lipnju i srpnju, moglo se čuti nekoliko papagajski sročenih priloga o kratkim video uracima u režiji bolske TZ-a o bolskim iznajmljivačima, i tu je priča završila. Nakon toga, Bol gotovo da se i nije spominjao u medijima.

S odgodom teniskog turnira i s malim brojem jahti koje su dolazile u Bol, kao da je nestao interes za medijsku prezentaciju Bola.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno