Srijeda, 4 listopada, 2023

Korona poharala europska skijališta. Preko granice ove sezone samo u ‘last minute’ aranžmanima

Korona uništila još jednu granu turizma: “Agencije su eventualno na jedan posto od lani, ako i to”. Pooštravanje epidemioloških mjera moglo bi pokvariti veselje tisućama domaćih skijaša. Od sezone zasad nema ništa jer europska su skijališta zatvorena i nema rezervacija. No, s druge strane, priprema domaćih staza teče prema planu. Na granicama gužve, a europska skijališta puna Hrvata – tako je izgledao hrvatski skijaški tjedan prošle sezone. Ove godine ta će se situacija teško ponoviti.

“Agencije su eventualno na jedan posto od lani, ako i to, zato što se ljudi ne osjećaju sigurno u vezi s tim hoće li u sljedećem periodu od dva do tri mjeseca moći otići u taj hotel koji bi rezervirali. Onda, s druge strane, hoteli nemaju toliko rezervacija da bi mogli jamčiti da će skijališta u 11. i 12. mjesecu biti puna”, rekao je Vlado Šestan, savjetnik za skijaška putovanja.

Dakle, prerano je za brušenje skija unatoč nestrpljenju skijaša. Europska skijališta zatvorena su za sve osim za treninge profesionalaca, kažu nam domaći učitelji skijanja.

“Velika okupljanja, velike grupe i skijanje u grupama neće biti moguće. Slobodno skijanje, nadam se, biti će moguće organizirati. Što se tiče samih škola skijanja, to će biti moguće tek za novogodišnje praznike”, rekao je Dag Modrić, predsjednik Hrvatskog zbora učitelja i trenera sportova na snijegu. U prilog skijašima možda baš idu i slovenski i austrijski lockdown.

“Vjerojatno se oni pripremaju na moguću skijašku sezonu pa možda zbog toga isto pooštravaju mjere”, rekao je Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade. Uz to i skijališta spremaju posebne uvjete.

“Na nekim skijalištima neće se moći kupit karte za žičaru na blagajni, nego samo online kako bi se izbjeglo gužvanje ljudi. Neće biti skijaških zabava, neće raditi restorani i kafići”, rekao je Šestan.

Iz hrvatskog stožera kažu da je još prerano za skijaške preporuke. Preko granice će se ove sezone ići u last minute aranžmanima, ali zato će tu biti i domaći snijeg na Sljemenu, gdje pripreme za skijanje, kako doznajemo, teku prema planu.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno