Utorak, 26 rujna, 2023

Korona je pobijedila ovu sezonu? Hoćemo li u ring s njom i 2021.?

Korona nas stajala sezone..hoće li i zime? 76,5% manje turista.

Korona će zasigurno otežati prezimljavanje mnogim turističkim dionicima.

Ljetna turistička sezona nakon pandemije COVID-19 sve je samo ne uspješna. Koliko god se činilo da su brojke dobre, ti se rezultati čine uspješnim isključivo shodno očekivanjima.

Svi smo znali da će biti teško, ali vjerovalo se da će pandemija proći, a gosti se vratiti na našu obalu. No, nitko nije ni sanjao da će hrvatski turizam, kao nogom u stražnjicu odletjeti 10n godina unazad. Korona je ovaj put pobjedila. Užasava činjenica da je prije točno 10 godina, u Hrvatskoj zabilježeno 10.6 milijuna dolazaka, dok je ova godina do sada zabilježila 1,52 milijuna turističkih ulazaka.

Pad nakon 10 godina ulaganja, rada i promocije Hrvatske doista je ogroman udarac.

Na moral i poslovanje svih građana. Dalmatinci su u osmom mjesecu 2020. imali najniže moguće cijene na cijelom priobalnom pojasu. Isto tako, ostvarili su i najniže prihode po noćenjima. Do danas je ostvareno 53.093.141 noćenje u ovoj godini.

Jedino je kolovoz bio mjesec za kojeg se može reći da se radilo svih 31 dan u mjesecu. Analizirano poslovanje hotelijera (prema Bencmarking analizi) pokazalo je porazne brojke posebno za dalmatinske hotelijere. Iako su imali više manje prosječnu popunjenost kapaciteta, prosječna cijena bila je niža – 105 eura po osobi. Popunjenost od 60% time se nije mogla nadoknaditi, a prihodi se nisu mogli povećati. Za usporedbu, Istra je davala sobu za 166 eura a Kvarner za 151 euro.

Prosječan prihod po noćenju 92 eura

Tako je prosječan prihod po noćenju ukupno bio u kolovozu  92eura za sve hrvatske hotele. Istra je u globalu ostvarila čak 20 eura veći od dalmatinskog  prihoda. Naime, Dalmatinci su ostvarili tek nezavidnih 77eura prihoda po noćenju. 

No, kada spominjemo Dalmaciju, moramo izdvojiti Split i okolicu. Naime, ovaj dio naše obale može se pohvaliti relativno urednom popunjenošću s obzirom na okolnosti.  Najviša cijena sobe u Dalmaciji i 15 eura viša od hrvatskog prosjeka – hrabar je potez. U ukupnom prihodu po noćenju, hotelijeri splitskog bazena su u samom vrhu.

Prosjek prihoda po sobi veći je od hrvatskog prosjeka za gotovo 50 eura. Točnije, iznosi 143 eura po noćenju.

Dotukla nas ”crvena” korona

I točno kada se činilo da je krenulo i da će sezone ipak biti, zalio nas je crveni val. Cijene su taman krenule prema gore kada su nas redom počele ‘’crveniti’’: Austrija, Njemačka, susjedi Slovenci…

Još uz neizvjesnost vezano za aviokompanije, i velike popuste koji su išli od hotelijera prema turoperatorima – ne možemo očekivati da će nas 2021. usrećiti. U idućoj godini, uz sve druge posljedice koje ćemo osjetiti zbog korone, očekuje nas i manji budžet za putovanja te žestoka borba cijenama za svakog gosta .

Svi zbrajaju, oduzimaju, kalkuliraju..no garancije za iduću sezonu nema.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno