Utorak, 26 rujna, 2023

Korona ili Advent? Počele pripreme Splitskog akvarela

Korona ili Advent? S obzirom na 1131 novozaraženih, ne piše nam se dobro.

Korona i u još jednom segmentu našeg društvenog života diktira planove. Manifestacija koja je već počela biti tradicionalna ove godine imat će smanjen obujam. Splitski akvarel ili Advent u Splitu ove zime održat će se bez kućica na splitskoj Rivi. One će dapače biti postavljene u splitskom parku Đardin, ispred Galerija umjetnina i ispred HNK. Glazbeni program također je planiran na centralnoj pozornici Đardina. No, neće izgledati kao prošle godine. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, ove zime održavat će se više manjih glazbenih događanja. Time će se postići obvezna distanca među publikom i spriječiti neželjeni korona efekt.

Zimski Splitski akvarel ove zime trebao bi se održavati od 28.12. do 6.01. 2021. Realizacija samog projekta ove godine neće ovisit o vremenskim prilikama već o epidemološkoj slici Županije i cijele zemlje. Organiziranje svih zabava i događanja ovisit će o epidemiološkoj situaciji te preporukama Stožera, naglasili su iz gradske tvrtke Spalatum DMC.

Tko je zapravo Spalatum DMC?

Tvrtka je to koja je osnovana u proljeće 2014. godine, za vrijeme mandata gradonačelnika Ive Baldasara, koji ju je najavljivao kao važnu tvrtku koja će se baviti destinacijskim menadžmentom. U to doba je Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, slao priopćenja kako se radi o tvrtki za partijske uhljebe, koja je sama sebi svrha.  Na čelu te tvrtke, dolaskom HDZ-a na vlast, došao je član stranke Ante Šunjić, ujedno i predsjednik Gradskog kotara Bol. Sada Škorićeve riječi na račun ove tvrtke citiraju oporbeni vijećnici.

 Kada je tvrtka sama sebi svrha, a to je vaša, onda se morate dovijati i da ispunite sami sebi svrhu i da nam kažete je li normalno da onakva Riva ima 15 ili 20 ružnih kioska koji zaklanjaju sve da bi ova tvrtka imala prihode. Ono je za mene neukus – kazao je Zoričić.  Ovakve izjave bile su dio sjednice Gradskog vijeća početkom listopada.

Što se tiče štandova na Rivi, mi nismo organizatori, nego samo iznajmljujemo štandove Udruzi 72. bojne – zaključio je.

No, njegova izjava kosi se s onim što piše u Službenom glasniku Grada Splita objavljenom 14. rujna, gdje lijepo stoji kako je “Spalatum D.M.C.” suorganizator. Turistička zajednica Grada Splita objavila je Javni poziv za klizalište u Đardinu, a Spalatum DMC za najam kućica koje će se ove godine nalaziti u Đardinu, ulici Kralja Tomislava (ispred Galerije umjetnina) i na Trgu Gaje Bulata. 

Korona ili klizalište, fritule i kuhano vino

U Đardinu će osim bine biti napravljeno klizalište, 9 ugostiteljskih kućica i nekoliko trgovačkih. Također će biti i 3 kućice sa slatkim zalogajima, odnosno poznatim dalmatinskim fritulama.

Što se tiče podnošenja Zahtjeva za ponude u svezi imanja prodajnog prostora i klizališta, rok je 28.listopada 2020. Tako je prema Natječaju navela TZ grada Splita. Među ostalim navela kako je ponuditelj dužan osigurati podlogu klizališta sa stazama za klizanje na ledu maksimalne površine 540 kvadrata. TZ Grada Splita će, u suradnji s Gradom Splitom, osigurati financijska sredstva od 300 tisuća kuna bruto za sufinanciranje klizališta. 

Na samu cijenu najma kućica utječe djelatnost objekta kao i sama lokacija. Cijena varira od 3.500,00kn do 30.000,00 kn, ne uključujući PDV. Koliko će se ugostitelja i trgovaca ove godine uopće odlučiti za ovakvo ulaganje, saznat ćemo uskoro. Uz cijelu epidemiološku situaciju, velika neizvjesnost mogla bi ovogodišnji Advent u Splitu vratiti na same početke. Javno otvaranje zaprimljenih prijava za “kućice” održat će se u sjedištu kompanije istog dana, u 14 sati.

Zadržite osjete, izbjegnite koronu i tek onda se razmazite na Adventu

Blagdanski dani u Splitu inače su u znaku zabave, glazbe i umjetnosti. No, pitanje je hoćete li ove godine svoja osjetila razmaziti gastronomskim poslasticama koje nude šarmantne kućice i iskoristiti priliku za obiteljsko druženje uz bogat dječji program.  Najvažnije za sada je da zadržite svoje osjete… a tek onda razmišljajte o Adventu!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno