Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Kongresni turizam na koljenima – prihodi ove godine 0 kuna

„Jučerašnja odluka Stožera, poslana svim zdravstvenim ustanovama, kojom se do daljnjeg odgađa održavanje kongresa, simpozija, radionica, predavanja i drugih oblika stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika, zapravo je konačni čavao u lijes za poslovni turizam“, upozorava Jasmina Kanaš, predsjednica Zajednice poslovnog turizma Hrvatske gospodarske komore.

Sezona koja, moramo priznati, nije bila ni u planu, ipak je dala nekakve rezultate no zasigurno ne zahvaljujući kongresnom turizmu. Nažalost, takav turizam svoje vrhunce ima u pred i posezoni, kada je kod nas, kao i u većini svijeta, bio potpuni ‘’lockdown’’, odnosno sada kada slično opet očekujemo.

Prihodi ove godine bit će 0 kuna

No iz Zajednice HGK ističu da ne krive nikoga i svi imaju razumijevanja za trenutnu epidemiološku situaciju i mjere.

„Svjesni smo da su razna događanja prva na meti kad se donose mjere. Ali nadamo se da će jednako razumijevanja biti i od strane Vlade s obzirom na to da su prihodi ove godine nula kuna kao direktan rezultat tih protu epidemioloških mjera.

Naglasila je da će oni ovakve rezove osjećati dugoročno s obzirom da su svjesni, jednom kad nastupi ekonomska kriza, prvo što će biti na udaru zapravo su poslovna putovanja, team building programi, dodatne edukacije i incentive programi.

Osim mjera za radna mjesta koje očekuju u istom iznosu od 4000 kuna koje su im dosad „držale glavu iznad vode“, iz Zajednice HGK predlažu i dodatne bespovratne potpore u iznosu primjerice 10% postotka prometa iz 2019., prema primjeru Danske koja je to učinila kako bi svoje organizatore obeštetila.

Neizvjesnost koju nosi nemogućnost utvrđivanja trenutka u kojem će  pandemija biti okončan raste iz dana u dan, s obzirom da se Mjere i oni koji će ih imati pravo koristiti, doslovno donose iz mjeseca u mjesec. Time je, slažu se gospodarstvenici, onemogućeno dugoročno planiranje i formiranje akcija za prevladavanje nadolazeće krize. Zajednica poslovnog turizma HGK nada se da će sljedeće odluke Vlade ići u smjeru donošenja mjera.

Kongresi donose novac

Kongresni turizam kao industrija iznimno je bitan segment u razvoju održivog turizma u Hrvatskoj, ali i ukupnog hrvatskog gospodarstva jer je po svojoj potrošnji i dugoročnoj stabilnosti značajan generator priljeva domaćim hotelskim kućama, kongresnim centrima, restoranima i prijevozničkim tvrtkama. Prosječan delegat troši značajno više nego odmorišni turisti, čak i do 5 puta, pa će gubitak za nacionalni prihod od turizma zbog neodržavanja kongresa biti utoliko veći, kažu u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno