Petak, 22 rujna, 2023

Konačna brojka neće zadovoljiti očekivanja. Sezona je do sada donijela 4,5 milijardi kuna hrvatskom turizmu

Mnogi su već ispratili svoje inozemne goste, no trenutno stanje u turizmu jest 290.000 turista. Očekivanja su bila nikakva, no sezona je ipak pokazala drukčije. Iako vidno slabija, ipak je Hrvatskoj u ovom trenutku donijela 4,5 milijardi kuna.

O tome koliko će sezona još potrajati i koliko kvalitetna može biti, ove godine nažalost ne odlučuju samo domaćini, vremenske prilike ili bogatstvo sadržaja u posezoni – odlučuje isključivo epidemiološka slika, eventualne nove odredbe Stožera i restrikcije koje bi nam mogle biti postavljene.

Ako govorimo u brojkama, onda prvenstvo osvaja zasigurno Istra sa više od 1,6 milijuna turista. Napsram prošle godine, to je pola od naviknutog, no svakako vrijedi. Kvarner je u samom vrhu sa 1,3 milijuna te Splitsko dalmatinska županija s manje od pola prošlogodišnjeg broja, točnije 1,2 milijuna turista. Treba napomenuti da su ovi rezultati iznad očekivanja te postignuti isključivo iznimnim trudom i reorganizacijom resursa pojedinačnih turističkih kompanija i domaćina jer kažu – ovo naplatiti nije bilo lako.

Devet od ukupno 47,5 milijuna noćenja ostvareno je u nekomercijalnom smještaju, dakle u vikendicama, kod prijatelja i obitelji.

Iako se brojka počela približavati  postotku kojeg smo zamislili, 53% do prošlogodišnje zarade, moramo biti realni i shvatiti da je nemoguće doseći. U svakom slučaju, važno je da se sezona odradila i da sada znamo malo više u slučaju sljedeće sezone.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno