Subota, 10 lipnja, 2023

Komercijalizacija tartufa kroz gastro promociju Turopolja i Žumberka

Ove godine jedno od otkrića mi je svakako kako u Zagrebačkoj županiji tj. Žumberačkim i Turopoljskim šumama postoji tartuf – crni i bijeli. I to ne samo da postoji kroz par primjeraka, nego ga ima za komercijalizaciju kroz tržište tj. plasman prema restoranima. 

Zanimljivo, crnog i bijelog tartufa je oduvijek bilo u šumama oko zelenog zagrebačkog prstena, no to nitko nije znao, barem ne široka javnost. Do trenutka, kada je TZ Zagrebačke županije počela s pričanjem priče o tartufima u Zagrebačkoj županiji. 

Gastro promociji Turopolja i Žumberka

Tako je u svibnju ove godine TZ Zagrebačke županije aktivno počela raditi na komunikaciji i gastro promociji Turopolja i Žumberka kroz tartuf ili kralja gljiva i premium gastro proizvoda. 

Upravo s lokalnim licenciranim tartufarima organiziran je prvi lov na crne tartufe za potrebe promocijskih aktivnosti sa novinarima, blogerima i influencerima. Pokrenuta je kampanja u medijima, društvenim mrežama, producirano je više video materijala te se u jako kratkom vremenu od samo par mjeseci, svakako možemo ustanoviti kako se priča primila i počelo se pričati o tartufima u Zagrebačkoj županiji.

Dobar primjer koliko ja promocija i komunikacija važna. Možeš imati najbolji proizvod na svijetu, no ako nitko ne zna za nas, od cijele priče nema koristi. Sve počinje od nas, mi moramo biti naratori priče i mi moramo vuči lokomotivu.

Tu moramo spomenuti i odličan projekt Around Zagreb, u zajedničkoj suradnji TZ Grada Zagreba i TZ Zagrebačke županije koje su pokrenule odličnu partnersku surađuju, promovirajući zajedničkim snagama glavni grad i zagrebački zeleni prsten kroz jedinstvenu destinacijsku kampanju pod sloganom „Blizu grada, blizu srca“ / „Around Zagreb“

Nalazište crnog tartufa

Područja zagrebačke okolice, a posebno Turopolje, oduvijek su bogata šumom i hrastom. Malo po malo, otkriveno je čitavo bogatstvo – 16 vrsta tartufa, za koje se dotad nije znalo nigdje u svijetu, a danas su izloženi u Muzeju gljiva na središnjem zagrebačkom trgu. Nedavno se i Žumberak iskazao kao nalazište crnog tartufa, koji je već imao premijeru u nekim zagrebačkim restoranima.

U zadnjih dvije godine našli smo jako puno lokacija s tartufima, čak i jednu vrstu koja je jako rijetka u svijetu. Zadnje vrijeme nas je poduprla Zagrebačka županija i omogućila nam da ljudima možemo pokazati gdje su mjesta tartufa i da sačuvamo stanište” ističe tartufar Mario Kolić.

Ono što je ključno, osim medijske priče je da cijela priča bude tržišno održiva tj. posložena kao turistički proizvod. Upravo na tome se aktivno radi, a prvi koraci su već napravljeni.

Tako je ova ekskluzivne grana gljivarstva na inicijativu TZ Zagrebačke županije pronašla put do lokalnih jelovnika tj. potaknuli su ugostitelje sljubljivanju tartufa s tradicionalnim jelima. Tako su restorani turopoljskog kraja, Mon Ami i Bistro Babriga, kao i Chop Old House u Velikoj Gorici već uvrstili svoju ponudu na temu crnoga tartufa, što je veliki uspjeh u kratkom vremenu. Naravno, moramo biti svjesni kako se radi o premium proizvodu, pa tako gastro ponuda s tartufima svakako spada u višu cjenovnu kategoriju te ne pričamo o masi, nego o kvaliteti ugostiteljskih objekata.

‘Lov’ na tartufe

Odlučili smo promovirati novu atrakciju – ‘lov’ na crnoga tartufa u Turopoljskom lugu. Želimo educirati lokalno stanovništvo o važnosti stvaranja dodatnih atrakcija na njihovu prostoru, a posjetiteljima Turopolja ponuditi, kao novi turistički proizvod, ‘lov’ na tartufe. Također, planiramo organizirat i degustacije jela s tartufima u restoranima Zagrebačke županije“, kaže Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije.

Kajgana s crnim tartufima, štrukle s tartufima, juha od buče s tartufima, pačja prsa s tartufima itd.. sve je to već postalo standardna jela u gastro ponudi gore spomenutih restorana koji su se u startu uključili u cijelu priču.

U nedavnom razgovoru s Brunom Ceronja, vlasnikom restorana Mon Ami istaknuo je kako turopoljski crni tartuf svakako ima veliki potencijal za obogaćivanje gastro ponude, kao i za motiv dolaska u Turopolje. “Prije smo koristili istarski crni tartuf, a sada ćemo s ponosom koristiti naš crni tartuf turopoljskog luga.” ističe Ceronja. Što se tiče gastro ponude, Ceronja ističe kako će u svojem restoranu imati toplo i hladno predjelo, glavno jelo i desert od crnog tartufa.

Od hladnog predjela imat ćemo carpaccio od bifteka s naribanim crnim tartufom, a toplo predjelo će biti u kombinaciji širokih rezanaca s jajima, specifičnih za turopoljski kraj, s tartufima. Također, odlično se nadovezuje i juha od buče s tartufima. Za glavno jelo planiramo ponuditi svinjetinu u umaku od brusnice i tartufa kao i pačja prsa. Što se tiče deserta, ponudit ćemo sladoled kao i Musse od čokolade s tartufima, kako bi zaokružili cijeli gastro priču”

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno