Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Koliki je pad prodaje i zanimanja za kupovinu nekretnine na dubrovačkom području?

Dubrovnik godinama odskače od prosječnih hrvatskih cijena kvadrata stambenog prostora i zemljišta, no predsjednik Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u Dubrovniku Mato Alavija kaže kako je laž da cijene nisu padale u ovoj korona-krizi.

– Situacija u prometu nekretnina mijenja se iz mjeseca u mjesec. Gledam u posljednje vrijeme mnogo kolega koji daju paušalne izjave na ovu temu. Neki dan sam zgrožen na dnevniku slušao vlasnicu agencije za nekretnine iz Splita koja izjavljuje kako se u Dubrovniku kvadrat prodaje za četiri do šest tisuća eura. U Dubrovniku takve cijene više ne postoje! Trenutačno u ponudi imam stan na Montovjerni po cijeni od 2200 eura za četvorni metar i za njega nema kupca. Prije dva mjeseca prodao sam stan od 55 kvadrata za istu cijenu četvornog metra, a pola godine je bio na prodaji. Dakle, 3500 ili četiri tisuće eura za kvadrat?! Ovdje to više nitko ne plaća! To nema veze s realnošću!

Istina, svojedobno su se u Dubrovniku prodavale novogradnje za 3700 ili 3800 eura po četvornom metru, s parkirališnim mjestom, garažom i slično. Sad je jako teško naći kupca, a to mora biti doktor ili netko drugi tko ne ovisi o COVID mjerama, nije izravno ovisan o turizmu, a uz sve to i banke su postrožile uvjete odobravanja kredita. Obitelji koje imaju 14 ili 15 tisuća kuna mjesečnih primanja zajedno, dignu stambeni kredit od 160 tisuća eura i plaćaju mjesečnu ratu od otprilike 5500 kuna – komentira Alavija.

Koliki je pad prodaje i zanimanja za kupovinu nekretnine, u njegovom slučaju govori podatak kako je u normalnim okolnostima dnevno primao 50 do 70 poziva, a sad se sve svelo na pet do sedam poziva tjedno. Ohrabreni baratanjem nerealnih cijena, neki i danas misle kako za stari stan u gruškom neboderu ili lapadskoj zgradi mogu dobiti tri tisuće eura po kvadratu, no dubrovački posrednik tvrdi kako ga nikad neće prodati niti se riješiti nekretnine s takvim stavom.

Alavija kaže kako je zamrla praksa plaćanja graditeljima 20 do 50 posto cijene stana unaprijed.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno