Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Kolarić vino iz gruzijske verzije amfore. Na Decanteru osvojilo brončanu medalju

Vino godinu dana odležano u keramičkoj boci. Prvo takvo na domaćem tržištu.

Franjo Kolarić je vino macerirano u amfori napunio u keramičku bocu, u kojoj je odležavalo godinu dana.

“Želim ljudima ponuditi vino u njegovom iskonskom obliku, onakvo kakvo je bilo na samom početku. Želim da osjete tu prirodnost, što je danas postao i trend, a zapravo se radi o metodi proizvodnje u amfori kojom su se radila prva vina”, rekao je Franjo Kolarić, na nedavnom predstavljanju svojih vina u zagrebačkoj vinoteci Vintesa.

U svojoj vinariji proizvodi čak osam tipova vina od sorte sivi pinot, pa nije niti čudo da ga neki smatraju najvećim majstorom sivog pinota u Hrvatskoj.

Keramika je najbolja ambalaža za vino

No, Kolarić nije bio posve zadovoljan samo proizvodnjom u amfori, nego je krenuo korak dalje: Htio sam u svojoj ponudi imati nešto posebno i autentično, pa sam vino iz amfore napunio u keramičke boce. Naime, one su se koristile još u pradavna vremena, dok još nije bilo stakla, a keramika je i najbolja ambalaža za vino, jer ne propušta svijetlo koje je vinu i najveći neprijatelj – dodao je Kolarić, vinar s Plešivice.

Za maceraciju svog vina Franjo Kolarić koristi veliku posudu od gline, sličnu prvotnim posudama zvanim “kvevri” u kojima se u Gruziji čuvalo vino. Njegova “amfora” od 1200 l, kako je od milja zove, i stigla je iz Gruzije, a u njoj vino macerira 12 mjeseci. Potom dozrijeva u drvenim bačvicama devet mjeseci, a sada već godinu dana odležava u keramičkoj boci.

Vino je nešto posebno, sve više dobiva priznanja i od vinskih znalaca, a jedno službeno nedavno je stiglo s Decantera, na kojem je osvojilo brončanu medalju. Vino u keramičkoj boci može odležavati 5-10 godina, a Franjo Kolarić je siguran kako će odležavanjem dobivati još više kremoznosti, aromatike i slasti.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno