Četvrtak, 21 rujna, 2023

”Kit” – novi Muzej norveške arhitekture na najboljem mjestu na Zemlji za promatranje

Skandinavci imaju sjajna rješenja za predivni minimalizam u arhitekturi, a trenutačno grade zgradu koju su nazvali ‘Kit’ u arktičkom krugu na sjevernoj obali Norveške.

Arhitektonski studio Dorte Mandrup iz Kopenhagena dizajnirao je zgradu na otoku Andoya koja nalikuje na ogromnu stijenu i među najboljim je mjestima na Zemlji za promatranje kitova, piše Bored Panda.

Gradnju su morali na kratko zaustaviti jer su arheolozi u blizini otkrili veliko naselje iz ere Vikinga, no sada su nastavili jer su vlasti ustanovile da je riječ o zgradi koja će biti živi dio povijesti i promovirat će turizam. Očekuju da će muzej otvoriti u lipnju 2023. godine. Studio Mir iz Bergena je osmislio vizualni prikaz budućeg muzeja i objavio fotografije.

– Potrebno je oko sat vremena vožnje brodom od Andena da biste dosegnuli najljepše mjesto za promatranje kitova. Prema kopnu se proteže podvodni kanjon, Bleik kanjon, i to je mjesto na kojem se mužjaci ulješura hrane tijekom cijele godine. Drugim riječima, to je mjesto na kojem možete promatrati kitove tijekom čitave godine – pojasnila je članica Dorte Mandrup tima Camilla Ilmoni.

Kazala je da se uz malo sreće može vidjeti i orke, grbave kitove, kitove perajare, globicephale te čak i dupine.

– Ponekad orke dođu tako blizu obali da je moguće vidjeti ih s kopna i iz zgrade koju gradimo. No da biste se približili velikim kitovima, morate se pridružiti safariju – pojasnila je.

Zgrada će sadržavati prostor za promatranje kitova, muzej, urede i kafić. Krov zgrade će obložiti mahovinom kako bi se bolje uklopila u pejzaž. Camilla je rekla da su zime u Norveškoj vrlo hladne, no ljeta mogu biti topla.

– No na pučini je uvijek prohladno. Ključne riječi su vuna, zaštita od vjetra i zaštita od vode. Ljeti ponesite rukavice, šešir te zaštitu od vjetra i vode – savjetovala je.

Otvorenje Kita planirano je za lipanj 2023. godine na otoku Andoya u Norveškoj u arktičkom krugu.

– U studenom prošle godine danski arhitektonski studio Dorte Mandrup AS pobijedio je na međunarodnom natjecanju u dizajnu za novu turističku atrakciju, The Whale (Kit) u Norveškoj. Fotografije pejzaža i poetska arhitektura privukle su međunarodnu pažnju. Usred slavlja, arheološka iskapanja su otkrila ostatke naselja iz dobe Vikinga. Brežuljci u Andenima su bili dobro istraženi, no sad su otkrili najveći takve vrste u Norveškoj. Zato je mjesto gradnje muzeja postalo zaštićeno kao mjesto kulturnog naslijeđa. No 15. listopada ponovo smo slavili. Norveške vlasti su nam omogućile izuzeće i dopustili su nastavak gradnje – kazala je.

Dodala je i kako su zadovoljni rezultatima.

– Godina uspješne suradnje sa strankama donijela je rezultate. Naravno da je otkriće vikinškog naselja odgodilo gradnju za godinu dana te smo termin otvaranja odgodili do lipnja 2023. godine. No vrijeme koje smo imali na raspolaganju smo dobro iskoristili. Nadamo se da ćemo do kraja listopada otkriti kako će izgledati izložbeni prostor te pokazati fotografije iskustva koje ćete doživjeti unutar muzeja – nastavila je ona.

Zgradu su dizajnirali tako da se uklapa u obalni pejzaž. Mjesto gradnje je blizu morskog kanjona kojim prolaze kitovi, a krov zgrade će činiti velika betonska školjka u jednom komadu.

– Ovaj oblik parabole učinkovito prenosi sile na tri oslonca u uglovima zgrade, omogućujući veliku središnju sobu bez stupova – pojasnio je tim studija na svojoj internetskoj stranici.

Krov će prekriti kamenjem na kojem će rasti mahovina kako bi se zgrada bolje uklopila u krajolik. Nadaju se da će svojim dizajnom potaknuti svijest i inspirirati učenje o važnosti očuvanja kitova i njihova staništa u Norveškoj. To je jedna od rijetkih zemalja u svijetu gdje je dopušten komercijalni izlov kitova. Dorte Mandrup su osnovali 1999. godine, a tim ističe kako u svojem napornom radu kombiniraju realnost i želju za snovima.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Source24sata.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno