Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Kava za van samo je psihološka pomoć ugostiteljima, poručuju iz Nacionalne udruge

NAKON najave premijera Andreja Plenkovića da se od ponedjeljka otvaraju kladionice, casina i teretane te da se kafićima omogućava prodaja kave za van, razgovarali smo s predsjednicom Nacionalne udruge ugostitelja Jelenom Tabak, koja je rekla kako je to samo psihološka pomoć za kafiće.

“Ovo je minimalno što su mogli dozvoliti, brine me što je Plenković rekao da ide prodaja kave za van, nije spomenuo ostali asortiman kafića. Nadam se da će se kafićima dozvoliti prodaja cjelokupnog asortimana, a ne samo kava i da ih se neće dodatno oštetiti”, rekla je za Index Jelena Tabak.

“Nepravedno je da se otvaraju casina, a terase ugostitelja ostaju zatvorene”

Pitali smo je kako komentira da se otvaraju kladionice i casina, dok se terase kafića i restorana i dalje ne smiju otvoriti. Tabak je kazala da je to nepravedno u odnosu na ugostitelje.

“Mislim da nije pravedno da se casina otvaraju, a terase ne. Mi smo već tri puta poslali zamolbu Stožeru da održimo sastanak, odgovora još nema. Želimo s njima razgovarati o budućem popuštanju mjera i da se ubuduće ide jednako prema svima u ugostiteljstvu, a ne da za restorane vrijedi jedno pravilo, za kafiće drugo. Ne želimo da se rade razlike. Isto tako, dok god traju restrikcije, mi moramo imati prateće financijske mjere. Plenković je rekao da će mjere ići do kraja veljače, no to je bilo i prije rečeno.

Nama je jako važno da imamo te financijske potpore dok god su na snazi ikakve restrikcije jer svima je jasno i da kad se otvore ugostiteljski lokali, da nećemo moći normalno raditi. Ovo što je sad odlučeno, da i kafići mogu prodavati kavu za van, je samo psihološka pomoć, dok nam nije od financijske koristi. Naša udruga radi na tome da se financijske potpore produže”, rekla je za Index Tabak.

Žaklina Troskot: Ispravljena je određena nepravda

Komentirajući najave premijera da će od 15. veljače ugostitelji moći prodavati kave za van, što su do sada mogli samo restorani, ali ne i kafići, Žaklina Troskot iz Nezavisne udruge ugostitelja, koja je i dio Nacionalne udruge ugostitelja, za Hinu je kazala da se tu nema što puno reći te da je to više psihološki efekt nego financijski.

“S ovime sada ispravljena je i određena nepravda te vjerujemo da će sada, za razliku od do sada, svi ugostitelji moći izdavati kavu za van, što još ne znamo detaljno dok se mjere ne objave i ne pročitamo. To financijski ugostiteljima neće značiti puno, ali psihološki može značiti nešto”, rekla je Troskot, koja je i slastičarka i dodaje kako će i slastičarnice sada moći prodavati kavu za van.

“Više ni ne spekuliramo kada će se ugostiteljstvu u potpunosti dopustiti otvaranje i rad”, kaže Troskot i naglašava kako im je sada najvažnije osigurati financije za daljnje poslovanje.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

“Od vlade i dalje očekujemo da donese mjere za održavanje poslovanja jer i kada se otvorimo, nećemo imati s čime raditi, kao što nemamo ni sada. Prošle godine smo radili ukupno oko šest mjeseci i to s malim prometima, a šest ništa i bez takvih vladinih mjera teško će se spasiti poslovanje”, poručila je Troskot.

Zagrebački ugostitelj Letica: Ne znam je li kava za van komedija ili tuga

Predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre te sekcije pri Udruzi Glas poduzetnika Vedran Jakominić te predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba (koji je i dio HOK-ovog Ceha ugostitelja) Franz Letica u prvim su komentarima najave kave za van kritični i sarkastični – “oduševljeni smo, ugostitelji su na braniku domovine”.

“Oduševljeni smo da smo toliko važni da smo ostali sami na braniku domovine i da ju spasimo od ugroze. Sretan sam da možemo naše tvrtke i ekstra profite položiti na oltar domovine. Kao i do sada, ne očekujemo niti bismo prihvatili bilo kakvu pomoć. Želimo ući u povijesne knjige”, kazao je Hini Jakominić, koji je i sam ugostitelj iz Rijeke, uz napomenu da je to i njegova službena izjava “pa ma kako kome ozbiljno, neozbiljno, sarkastično ili već kako zvučala”.

Letica je zagrebački ugostitelj i, osim “oduševljenja tom mjerom”, komentira da ne zna je li kava za van “komedija ili tuga”.

Poručuje i da im to neće puno pomoći. “Ugostiteljima kojima je sada ili već dugo prihod nula kava za van neće financijski pomoći iako vjerujem da će mnogi s time krenuti da bar nešto rade”, kazao je Letica.

Smatra i da vlada ima plan, odnosno predviđa da je plan vlade da s 1. travnja sve otvori, a do tada će mjere popuštati postupno – “prvo kava za van, onda terase pa restorani vani i unutra i na kraju kafići i ostali”.

“Možemo to komentirati kao vremensku prognozu – za kafiće do 1. travnja će biti mjestimično oblačno, a do tada će sunce mjestimice zasjati ponekima, mislim s popuštanjem mjera”, zaključio je Letica.

Sourceindex.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno