Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Karneval u Riu odgođen prvi put nakon 1912.

Karneval u Riu najvažniji je događaj u zemlji svake godine.

Škole sambe u Rio de Janeiru jučer navečer donijele su odluku o odgađanju slavnog karnevala. Njegovo održavanje bilo je predviđeno za veljaču 2021. godine.

Udruga škola sambe Rio de Janeira LIESA objavila je da je zbog širenja koronavirusa nemoguće u potpunoj sigurnosti održati tradicionalnu paradu.Za mnoge stanovnike to je važan izvor sredstava za život.

“Škole sambe neće imati ni vremena ni financijskih i organizacijskih sredstava da se pripreme za karneval u veljači”, rekao je novinarima predsjednik LIESA-e Jorge Castanheira. Dodao je da bi se karneval mogao odgoditi najdalje do siječnja 2022. godine, kako ne bi poremetio iduću paradu.

Gradske vlasti Rija još će izvijestiti o organizaciji uličnih proslava karnevala

Tijekom održavanja karnevala Sambodromom prolazi trinaest brazilskih škola sambe ispred 90.000 stanovnika Rija, ali i brojnih turista iz cijeloga svijeta. Datum održavanja svake se godine mijenja ovisno o rimokatoličkom razdoblju velikog posta. 

Gradske vlasti Rija još će izvijestiti o organizaciji uličnih proslava karnevala koje se održavaju u vrijeme parade. Gradska agencija za promociju turizma još je 17. rujna najavila da je bez cjepiva za covid-19 neizvjesno održavanje velikih javnih događaja.

Brazil je prvi slučaj koronavirusa prijavio 26. veljače, dan nakon završetka ovogodišnjeg karnevala. 

Posljednji je put održavanje karnevala odgođeno za dva mjeseca 1912. godine

Gotovo sve škole sambe tijesno su povezane sa zajednicama radničke klase. Prije nego što su se međusobno počele natjecati tridesetih godina prošlog stoljeća, karneval se održavao na ulicama, a početkom osamdesetih prelazi na Sambodrom.

Karneval je posljednji put odgođen za dva mjeseca 1912. godine zbog smrti tadašnjeg ministra vanjskih poslova. Od tada održavanje parade nije spriječio ni Drugi svjetski rat. Građani Brazila se nadaju da će cjepivo do tada biti stavljeno na tržište i da će se vlasti ipak predomisliti, u protivnom najvažniji godišnji događaj u Brazilu se neće niti održati u 2021.

SourceIndex.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno