Srijeda, 4 listopada, 2023

Kampovi ipak zatvaraju vrata u rujnu?

Do kraja kolovoza kampovi su ostvarili 7,7 milijuna noćenja ili oko 51 posto lanjskog rezultata, no bez obzira na rezultate, većina bi se zbog epidemioloških mjera na glavnim tržištima mogla ranije zatvoriti,javljaju iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH).

“S obzirom na sve okolnosti kamping sezona do sada je bolja od početnih predviđanja koja su išla do oko 30 posto lanjskih ostvarenja, da bismo sada imali ipak solidnih 51 posto noćenja od početka godine u odnosu na 2019. To je postignuto unatoč tome što je tek nekolicina kampova bila otvorena od početka godine, dok je većina otvorena između 15. svibnja i 15 lipnja kada je sezona postupno krenula kako su se otvorile granice”, kaže za Hinu direktor KUH-a Adriano Palman.

Adriano Palman, preuzeto Camping Business

Neki su kampovi odlučili raditi cijelu godinu, bez obzira na situaciju, no ipak se povećava broj onih koji će zbog spomenutih ograničenja svoja vrata zatvoriti u rujnu. U kampovima trenutno boravi najviše Nijemaca i Čeha, iako s obzirom kakve su mjere u tim zemljama, ne može se zapravo predvidjeti da će u rujnu situacija ostati ista.

Iz Kamping udruženja naglašavaju da su, prije naglog porasta oboljelih, neku nadu i imali, no sada više nisu sigurni u svoju budućnost. Najviše noćenja ostvareno je u Istri i Zadarskoj županiji. Istra je prva među županijama s 3,6 milijuna noćenja u kampovima do kraja kolovoza, što je 46% broja noćenja od prošle godine. S najvećim postotkom ostvarenih noćenja može se pohvaliti Ličko senjska županija, koja je ostvarila čak 62% prošlogodišnjih rezultata.

Dubrovački kampovi nadišli su nacionalni prosjek i ostvarenjem od 53 % iznenadili tržište.

Zbog znatno smanjenih prihoda i ljudskog kadra, iz Kamping udruženja pozivaju Vladu na daljnje mjere za pomoć ovom sektoru.

Palman upozorava da ostvareni fizički promet (noćenja) u kampovima ne prati i postotno ostvarenje prihoda, koji su zasigurno manji.

“Pokazatelji o financijama za sve kampove ne postoje, ali je realno očekivati da je financijsko ostvarenje dosta ispod 50 posto. U to treba uračunati i pokriće hladnog pogona, kao i mjere zaštite, koje su se u kampovima kvalitetno provodile i na čemu nitko nije štedio, te ostale troškove”, iznosi direktor KUH-a.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno