Srijeda, 22 ožujka, 2023

Kampiranje kao novi način zimskog odmora. Socijalna distanca u netaknutoj prirodi

Upravo kod zimskog kampiranja oprema mora biti cjelovita, kako se odmor ne bi pretvorio u neugodnu pustolovinu. Ovdje su navedene neke važne stvari koje znatno povećavaju udobnost neopterećenog zimskog putovanja.

Jedan pogled na mjesto kampiranja dovoljno je kako bi se ustanovilo da je također ili upravo zimi nezaobilazan zatvoreni predšator. Naravno, da bi se dobio dodatni prostor, ali još je važniji kao zapornica, bez obzira na njegovu veličinu. Zato se odličan zimski predšator razlikuje od uobičajenih predšatora i po veličini, jer njegovo postavljanje mora biti brzo i jednostavno, a manje krovne površine znatno smanjuju opasnost njegovog urušavanja uslijed mogućeg opterećenja snijegom.

Osim toga razlikuju se po obliku krova, jer zimski predšatori imaju u načelu kosi krov s velikim nagibom prema naprijed. To jamči klizanje snijega s krova, umjesto da se nakuplja na njemu. I cjeloviti šatori uvlače se na tračnicu predšatora i podupiru ustrojstvom s četiri stupa. Pri tome stražnje postavljene šipke zajedno s našivenim spužvastim prevlakama skrbe za nepropusnost između kamp-prikolice i predšatora. Predšatori za kamp-automobile uvijek stoje slobodno i raspolažu s izvlačivom stražnjom stijenom i priključnim zaporničkim dijelom, kako ne bi bila ograničena pokretljivost vozila.

Krov i stijene sastoje se uglavnom od materijala presvučenog umjetnim tvarima, koje su većinom obložene plastikom s obje strane. To prije svega olakšava čišćenje, jer se površine mogu lako očistiti mješavinom sredstava za pranje posuđa i vode, koja otapa masnoće. Što se tiče polužja, prednost se daje onom promjera 25 mm i s ugrađenim potpornjima, ovisno o veličini krova.

Zimski predšator prikladan je najviše za odlaganje mokre skijaške opreme ili drugih dijelova odjeće, jer u kamp-prikolici ili kamp-vozilu treba izbjegavati dodatnu vlagu. Osim toga, to je uzorna zapornica protiv hladnoće, jer niste pri otvaranju vrata izravno izloženi vremenskim nepogodama.

Termički prekrivači štite vozačku kabinu kamp-vozila

Za kamp-automobile, alkoven (udubljenje za spavanje) i dospojene dijelove, termički prekrivači su važan pribor, koji čak i ljeti ispunjavaju svoju obrnutu ulogu. Zaštitni prekrivači presvučeni aluminijskom folijom, koji se sastoje se od saćastih ćelija i ispunom od vate na tekstilnoj podlozi, štite zimi protiv brzog gubitka topline kroz jednostruko ostakljene prozore na vozačkoj kabini. Može ih se jednostavno pričvrstiti uz pomoć vakuumskih gumba, ili su izrađeni po mjeri za odnosno vozilo.

Krovni spremnici rješavaju mnoge probleme pri prijevozu

U međuvremenu su krovni spremnici postali omiljeni pribor. U njima je spremljena sva skijaška oprema, zaštićena od vremenskih nepogoda i krađe. Gotovo svi spremnici opremljeni su s najmanje jednom sigurnosnom cilindar bravom. Domišljatim pričvršćenjem za krov na neki je način spriječena mogućnost krađe cijelog spremnika, osim ako se ne primijeni grubu silu.

Za njegovo postavljanje potreban je uvijek temeljni nosač, koji je posebno izrađen za odnosno vozilo, obzirom da zbog manjka kišnih žljebova na današnjim automobilima više nema svestranih krovnih nosača.

Kod vozila s postojećom obrovnicom (ograda, reling) potrebni su dodatni poprečni nosači. Obvezno treba voditi računa o dozvoljenom opterećenju krova osobnog automobila. Kod većine proizvođača dozvoljeno je 50 do 75 kilograma, kod nekih čak 100 kg. O krovnom opterećenju kod kamp-vozila ne treba previše brinuti, jer se po njima većinom može i hodati. Postavljanje krovnog spremnika na kamp prikolicu treba izbjegavati, kako bi se izbjegla neželjena iznenađenja u zaustavnom kretanju zbog visokog težišta kamp-prikolice.

Svi suvremeni krovni spremnici izrađeni su od plastike koja je otporna na vremenske nepogode, udarce i ultraljubičasto zračenje. Unutrašnji aluminijski okvir daje potrebnu stabilnost. 

Naravno da se sa spremnikom na krovu povećava otpor zraka pri vožnji, a time i potrošnja goriva (i do 10 posto!). Skupim pokusima utvrđeno je kako se na utabanoj snježnoj površini  i na ledu vozila sa spremnicima na krovu kod brzine do 50 km/h ponašaju slično kao i vozila bez krovnog spremnika.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno