Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Kako se Hrvatska nosi sa koronakrizom? Istraživanje njemačke agencije za razvoj

GERMANY TRADE AND INVEST (GTAI) naziv je agencije za razvoj njemačke savezne vlade, koja između ostaloga izrađuje redovite ekonomske analize stanja u više od 120 zemalja svijeta. GTAI je izradio i posebne analize o tome kako se pojedine države nose s pandemijom covida-19. Među njima je i Hrvatska, kojoj je GTAI jučer posvetio svoju novu analizu, objavljenu pod naslovom Korona i potres teško uzdrmali Hrvatsku. Donosi Index.hr

U analizi se ističe da su vladine mjere zbog pandemije koronavirusa “ograničile javni život i gospodarstvo” te da je bio pogođen i najvažniji gospodarski sektor u Hrvatskoj, turizam. Analiza je podijeljena u pet dijelova: opća situacija i konjunktura, ograničenja putovanja, mjere vlade, učinci u izabranim sektorima i zdravstveni sustav u Hrvatskoj. Kada je riječ o potresu, podsjeća se da se šteta procjenjuje na 120 milijuna eura.

Otvaranje granica u svibnju zbog turizma

Ističe se i da je “odlučno postupanje Stožera bilo dobro prihvaćeno u narodu” u ožujku ove godine, tj. na početku pandemije u Hrvatskoj. To je omogućilo smanjenje broja zaraženih u travnju i postupno otvaranje zemlje tijekom svibnja, navodi se u analizi GTAI-a koju potpisuje Waldemar Lichter. “Kako hrvatsko gospodarstvo jako ovisi o turizmu, brzo otvaranje granica bilo je naročito važno” pa je zato već krajem svibnja bilo moguće slobodno doputovati u Hrvatsku iz većine ostalih članica Europske unije.

“Neovisno o povećanju broja zaraženih vlada zasad ne želi ukinuti popuštanja strogih mjera”, navodi se.

GTAI konstatira da će pandemija ostaviti duboke tragove na hrvatskom gospodarstvu, a “razlog za to su manje vladine epidemiološke mjere, a više slom potražnje”. “Kupovina će se smanjiti, investicije će biti stavljene na čekanje, a poslovi iz inozemstva izostati. Posljedica epidemije će u svakom slučaju biti recesija”, stoji u analizi.

“Veliki gubici za hrvatske tvrtke”

Navodi se da je ključni problem velika ovisnost Hrvatske o turističkom sektoru, a zbog slabije sezone dolazi i do manjih proračunskih prihoda. 

“I druge branše pate pod krizom koju je izazvala pandemija”, a kao primjeri se navode prehrambena i industrija pića, drvna industrija koja ovisi o izvozu te uslužne djelatnosti poput gastronomije. Predviđaju se “veliki gubici za hrvatske tvrtke”, a spominje se i da je vlada osmislila paket pomoći. Vladinim socioekonomskim mjerama je posvećen poseban dio, koji obuhvaća stanje stvari do 9. listopada, te se opisuje što je bilo u travanjskom paketu pomoći koji je predstavila Plenkovićeva vlada. Konstatira se da je hrvatski budžet u 2020. trebao imati suficit, no zbog koronakrize će završiti u deficitu od najmanje 3,3 milijarde eura, prema procjeni Ministarstva financija.

Drvna industrija ovisi o situaciji u Italiji

Kada je riječ o posljedicama za hrvatsko gospodarstvo, GTAI ističe da turizam predstavlja oko 20 posto hrvatskog BDP-a, a napominje se i da je mnogim građanima Hrvatske iznajmljivanje smještaja turistima glavni izvor prihoda. Očekuje se povećanje nezaposlenosti, a sve zajedno će dovesti do manje potrošnje.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceIndex.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno