Nedjelja, 24 rujna, 2023

Kako je moguće da restorani, kafići i teretane ne rade, a u termama bazeni puni posjetitelja?

Strogo paze na higijenu i promet, a bazeni su praktički ispunjeni dezinficijensom i sprečavaju zarazu, poručuju.

Objave fotografija gužvi na bazenima u toplicama i vodenim parkovima snimljenih tijekom proteklog vikenda izazvale su burne reakcije javnosti te akciju nadležnih stožera koji su se bacili u nove nadzore rada toplica.

Kako je moguće da gradski bazeni, restorani i kafići ne rade, da su teretane zatvorene, a da se na bazenima okuplja više stotina ljudi koji slobodno mogu koristiti usluge restorana, pitanje je na koje smo potražili odgovor u upravama vodećih toplica i vodenih parkova na sjeveru zemlje, čije su fotografije zasipale portale.

Njihov je odgovor da rade u skladu s preporukama, da strogo paze na higijenu i promet, da su bazeni praktički ispunjeni dezinficijensom i stoga sprečavaju zarazu.

U mnogočemu su u pravu – u mjerama koje je Nacionalni stožer civilne zaštite donio u studenom nije bilo riječi o vodenim parkovima i bazenima, koji su tražeći tumačenje dobili odgovore da za njih vrijede preporuke iz svibnja, koje su ograničavale broj posjetitelja na jednog na 7 kvadrata bazena, dok je rad restorana jednak je za sve u zemlji.

Drugim riječima, rade samo za hotelske goste. Tu je jučer nastala zavrzlama oko vodenog parka Aqae Vivae, kojem je jučer bio nazor Stožera, i naložio im da zatvore restoran koji je radio za goste.

“Od sutra naš restoran neće raditi, ali to nije u skladu s preporukama, jer smo mi službeno registrirani u skupinu hoteli, iako još nemamo smještajne kapacitete. Stoga ćemo se na ovu odluku žaliti”, pojasnila nam je direktorica Aquae Vivae Martina Crljen. Dodaje da kod njih nema gužvi, da njihovih 6 bazena kroz dan u prosjeku koristi najviše 80 ljudi, te su u prosincu imali ukupno 2400 posjetitelja.

Crljen ističe kako je nakon relativno dobre popunjenosti na ljeto, od početka listopada njihov promet bio sveden na nekoliko posjetitelja dnevno, a u cijeloj prošloj godini nije bilo organiziranih grupa.

U odnosu na godinu ranije, lani su imali pad prihoda od 46 posto. Priznaje da im je nakon ukidanja propusnica tijekom praznika promet porastao, a trenutno je manji za oko 55 posto u odnosu na lani.

Restoran vodenog parka Adamovec radi samo za van, a ne radi ni teretana, već samo bazeni i wellness. “Obavezna je dezinfekcija ruku na ulazu, nošenje maske pri ulasku i u svlačionicama te držanje razmaka od drugih posjetitelja.

Vodimo evidenciju o broju korisnika sukladno kvadraturi prostora, redovito se dezinficiraju ležaljke koje su međusobno udaljene prema propisima, redovito se radi dezinfekcija ormarića, podova, kvaka, ulaza i svih drugih površina. Inspekcijski nadzor imamo redovito i tijekom nijednog nisu utvrđene nikakve nepravilnosti”, pojasnila nam je Anita Culifaj, voditeljica Aquaparka Adamovec.

Jedna od fotografija punog rekreacijskog bazena koja je kružila društvenim mrežama usnimljena je proteklog vikenda u Termama Jezerčica, i to nam je potvrdio i direktor Jezerčice Elvis Pavleković.

“Činjenica je da tradicionalno toplice u siječnju, za vrijeme praznika imaju boju popunjenost, i zato su svi hoteli na kontinentu u toplicama bolje popunjeni od ostalih.

Međutim, mi nijedan dan nismo dosegnuli maksimalan broj osoba koliko nam je dopušteno u okviru mjera, a to je nešto više od 250 osoba, s tim da nam u normalnim godinama u siječnju nam dnevno kroz bazene prođe i po 800 ljudi”, pojašnjava Pavleković.

U prvih 10 dana siječnja Jezerčica je ostvarila oko 60 posto prometa, a u prosincu su napravili 38 posto prometa u odnosu na prosinac 2019. godine.

Pavleković tvrdi da nema dvostrukih mjerila, nadzori su im redoviti, i svaki put bez greške, tvrdi. Odgovor iz Termi Tuhelj, koje su se i same na društvenim mrežama požalile na pritisak gostiju, još čekamo.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno