Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Kako će se globalni turizam nositi s COVID-19 virusom u sezoni 2021.?

Putnicima u SAD uskoro će zatrebati negativni Covid-19 test ako zemlja usvoji preporuke državnih zdravstvenih službenika.

Američke zrakoplovne tvrtke podržavaju preporuku američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti ( CDC ) da se uvedu obavezni Covid-19 testovi za sve dolazne međunarodne putnike. Upravo obavezno testiranje svakog putnika smatra se kao izlaz iz trenutne situacije i ključ ka aktivaciji globalnog zračnog prometa.

Udruga zrakoplovnih prijevoznika Airlines for America (A4A ), čiji su članovi svi veliki globalni američki prijevoznici, uključujući i American Airlines, Delta Air Lines te United Airlines, podržala je u ponedjeljak preporuku Centra za kontrolu i prevenciju bolesti da američka ograničenja putovanja pokrivaju ograničenja putovanja u korist obveznog režima testiranja za sve dolaske. Ako SAD usvoje preporuku CDC-a, to bi bila najveća zemlja do sada koja je provela obvezno testiranje na međunarodnim putnicima.

Obavezna testiranja primjenjivala bi se na sve međunarodne putnike koji dolaze, napisao je u pismu predsjednik i izvršni direktor A4A Nicholas Calio, prenosi Skift. Calio je takav režim nazvao “učinkovitijim načinom” kontrole širenja koronavirusa. Uz to, industrija je preporučila 14-dnevni period za prirpemu preporučenih standarda CDC-a, kako bi obučilo osoblje o novim standardima.

Pravila dolaska temeljenih na testiranju je jednostavna. Putnik mora predočiti dokaz negativnog Covid testa napravljenog u zadanom vremenskom roku, 24 ili 72 sata, kako bi se ukrcao na let za USA.

CDC preporučuje i testiranje na Covid19 par dana nakon dolaska u zemlju, kao što već i traže neke zemlje. Tako su Havaji u listopadu proveli režim zasnovan na testiranju kako bi postigli što uspješnije rezultate u borbi protiv Covida19. Havaji zahtijevaju od svih dolaznih putnika da predoče dokaz negativnog Covid testa obavljenog 72 sata prije leta ili pristanu na karantenu 10 dana nakon dolaska.

Pristup međunarodnom putovanju zasnovan na testiranju mnogi vide kao ključ za ponovno otvaranje granica. Tako je i Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA) među prvima u industriji tražila testiranje putnika.

Takav potez smatra se kritičnim za globalne avio prijevoznike koji se prvenstveno oslanjaju na međunarodna putovanja kako bi ponovno pokrenuli letove i počeli se oporavljati od krize. Primjerice, nakon što su Havaji zamijenili obveznu karantenu s novim pravilima ispitivanja, broj letova s ​​kopna na otoke udvostručio se preko noći, na otprilike 50 dnevno.

Covid putovnice i cjepivo

Dolaskom cjepiva ponovno se aktualiziralo pitanje tzv. Covid putovnica, preko kojih se pokušava pokrenuti sektor putovanja. Naime, Covid putovnice bi dobili svi koji su se cijepili, pa bi time i mogli putovati, bez obzira na razne restrikcije u državama. Također, o istima se raspravljalo i prije dolaska cjepiva, u kontekstu osoba koje su već preboljele Covid19, pošto narednih tri mjeseca ne mogu ponovno oboljeti od koronavirusa, no i dalje mogu premosnici koronavirusa, pa se s tom inicijativom prestalo.

Također, Svjetski ekonomski forum i The Commons Project razvili su aplikaciju CommonPass koja potpomaže državi Aruba, kao i zračnim prijevoznicima poput JetBlue Airwaysa i United Airlinesa. IATA je razvila vlastitu aplikaciju Travel Pass koju trenutno testira Singapore Airlines na rutama između svoje istoimene zemlje i Malezije. Kako bi se ponovno otvorile granice bez karantene države moraju biti sigurne da učinkovito ublažavaju rizik od uvoza COVID-19, ističu u IATA-i.  

S druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija ( WHO ) nedavno je objavila kako ne preporučuju izdavanje “covid putovnica” za osobe koje su preboljele Covid19 za potrebe ulaska u neku državu kao niti brze testove, nego da se države priključe inicijativi WHO-a i Estonije kroz razvoj digitalne platforme tzv. “pametnog žutog kartona“.

Naime, WHO i Estonija nedavno su se dogovorili o suradnji na razvoju digitalne međunarodne potvrde o cijepljenju , uspostavljene kako bi se ubrzao razvoj i jednak pristup cjepivima COVID-19. Sporazum uključuje i izradu globalnog okvira za interoperabilnost zdravstvenih podataka i smjernice za nacionalne sustave e-recepata i e-izdavanja, kao i Europsku mapu za digitalizaciju nacionalnih zdravstvenih sustava

U konačnici radi se o digitalnoj platformi koja će objediniti sve informacije o oboljelima na razini Europe na jednom mjestu, pa tako i osobe koje su preboljele Covid-19 ili se cijepile, a koje će moći dobiti potvrdu putem e-platforme.

također, upitno je i testiranje samo brzim testovima, koji su se u startu pokazali kao rješenje. Ipak, zbog većeg postotka lažno negativnog rezultata ipak nisu idealni kao jedino rješenje. Doduše, više tvrtki radi na unaprjeđenju brzih testova, te se svi nadaju kako će do proljeća i brzi testovi imati visoku točnost rezultat kao i PCR testovi. Ako se brzi testovi pokažu uspješnijim kao kod klasičnog testiranja, uz cjepiva koja su dostupna, to bi se pokazalo kao dobitna kombinacija. više se naglašava kako treba naći bolji balans između prevencije i zdravstvene zaštite te očuvanja ekonomije. Tako i u UNWTO-u ističu kako vlade imaju dužnost staviti zdravlje svojih građana na prvo mjesto, no kako imaju i odgovornost zaštite poduzeća i sredstava za život. Predugo i na previše mjesta naglasak je pretjerano fokusiran na prvo te sada plaćamo cijenu, istaknuli su iz UNWTO-a. “Ne mora biti ovako. Turizam kao sektor ima dugu povijest prilagođavanja i odgovaranja na izazove” istaknuo je Zurab Pololikashvili, glavni tajnik UNWTO-a.

Prema shemi koju Kina primjenjuje od veljače, korisnicima se izdaje zdravstveni kôd koji pokazuje jedno od semaforskih boja – zelena omogućava nekome slobodno putovanje, a narančasta ili crvena ukazuje na to da je potrebna karantena do dva tjedna, a kodovi se temelje na kombinaciji “big data” i informacija koje su sami korisnici dostavili.

Hong Kong će ovaj mjesec dovršiti sustav e-rezervacije za cijepljenje cjepivom Covid-19 i u pregovorima je s drugim zemljama kako bi se omogućilo da se podaci koriste za putovanja, izvijestili iz Hong Konga.

Sustav elektroničke registracije zabilježit će kada je i koju vrstu cjepiva osoba / građanin primio i podsjetit će korisnika kada treba dobiti drugu injekciju. Hong Kong je već postigao dogovore s Pfizer-BioNTechom, AstraZenecom i kineskim Sinovac Biotechem o kupnji 22,5 milijuna potencijalnih doza cjepiva i traži daljnjih 7,5 milijuna.

Povratak na razinu 2019. u pogledu međunarodnih dolazaka, mogao bi potrajati između dvije i pol i više od četiri godine

Ograničenja putovanja, nisko povjerenje potrošača i globalna borba za suzbijanje virusa COVID-19, pridonijeli su najgoroj godini u povijesti turizma.

Tako su u prvih deset mjeseci 2020. godine, međunarodni dolasci pali su za 72%, prema najnovijim turističkim podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO). U turističke destinacije, u razdoblju od siječnja do listopada, pristiglo je 900 milijuna međunarodnih turista manje u usporedbi s istim razdobljem 2019. Rezultat je gubitak od 935 milijardi američkih dolara u prihodima od međunarodnog turizma. To je više nego deset puta veći gubitak od onog iz 2009. godine, u vrijeme globalne ekonomske krize.

Na temelju trenutnih pokazatelja, UNWTO očekuje pad međunarodnih dolazaka za 70 do 75% tijekom cijele 2020. godine. U ovom slučaju, globalni turizam vratit će se na razinu od prije 30 godina, s milijardu dolazaka manje i gubicima od oko 1,1 bilijuna američkih dolara u međunarodnim prihodima od turizma. Taj ogromni pad turizma zbog pandemije mogao bi rezultirati ekonomskim gubitkom od 2 bilijuna američkih dolara u svjetskom BDP-u.

Prošireni scenariji za razdoblje od 2021. do 2024. godine koje je predstavila specijalizirana agencija za turizam Ujedinjenih naroda ukazuju na početak oporavaka od druge polovice 2021. Povratak na razinu 2019. u pogledu međunarodnih dolazaka, mogao bi potrajati između dvije i pol i više od četiri godine.

Aktivacija zračnog prometa ključna za nastavak globalnog turizma

United Airlines, Lufthansa i druge kompanije su već počele s testiranjem putnika prije leta putem brzih testova, kao i biometrijskom identifikacijom putnika koja omogućuje beskontaktni prolaz kroz sigurnosnu provjeru i ukrcaj na avion. S druge strane, sve destinacije su prošle svojevrsnu kartazu oko otvaranja granica zbog aktivacije turizma ovo ljeto, te će ove godine svi biti puno spremniji i pametniji.

Kako god se odvila priča oko covid putovnica, sigurno je kako će do proljeća trebali biti usklađeni zdravstveni i sigurnosni protokoli za međunarodni turizam, što je prvi preduvjet za otvaranje granica i aktivaciju turizma. S druge strane, ključne će biti za svaku državu zasebno da jasno postavi i svoje protokole i standarde ( usklađene s globalnim )

Povjerenje i percepcija sigurnosti ( ne lažna, nego spremnost države da osigura sve protokole i standarde ) je nova valuta koja je igrati ključnu ulogu.

Komunikacija, protokoli i percepcija sigurnosti igrat će najvažniju ulogu ove turističke godine. Hrvatske je ovo ljeto otvaranjem prema turizmu prošla odličnu školu, iz koje moramo izvući sve pozitivno i negativno, te biti spremni za otvaranje turističke sezone u proljeće s jasnim zdravstvenim i sigurnosnim protokolima na razini cijele države. Tu glavnu ulogu moraju odigrati Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma i sporta, kao komunikacijski tako i posložiti cijeli sustav i protokole. Ne smije nam se dogoditi kao i ovo ljeto situacija da bude konfuzije, sporih reakcija, loše komunikacije i da nemamo iste standardizirane protokole u svakoj destinaciji.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno