Srijeda, 4 listopada, 2023

Kad se podvuče crta, 2020. će se u Nacionalnom parku „Krka“ pamtiti po mnogočemu dobrome

Godina na izmaku još jednom je potvrdila da, od svih stvari, stalna na tom svijetu samo mijena jest. Za Javnu ustanovu „Nacionalni park Krka“ počela je u slavljeničkom ozračju. Dvadeset četvrtog siječnja obilježen je trideset peti rođendan Parka. Najavljene su brojne aktivnosti koje su se s građanima i posjetiteljima trebale održavati cijelu godinu. U siječnju je na snagu stupio i novi Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka „Krka“, usmjeren na očuvanje resursa i bogatstvo bioraznolikosti. Netom prije zatvaranja Krkom su zaplovila dva nova katamarana na električni pogon. A onda je svijet stao. Za Park, naučen na zaljubljenike u prirodu iz cijeloga svijeta, to je bilo neobično, ali se prilagodio pa je nastavio raditi onoliko koliko i kako može.

Aktivne mjere revitalizacije

U trenutku kada se svijet suočava s izazovima klimatskih promjena, zaštita prirodnih procesa i biološke raznolikosti temeljna je odrednica novog Pravilnika, koja se pokazala proročanskom. S namjerom provođenja aktivnih mjera očuvanja i revitalizacije i usklađivanja suradnje i aktivnosti s lokalnom zajednicom, novi Pravilnik donosi novine u skladu s dugotrajnim strateškim ciljevima i novim mjerama održiva upravljanja. Izravan utjecaj na dugoročno očuvanje prirode imaju dva nova elektrobroda, porinuta u ožujku, s potpisom hrvatskih brodograditelja, nabavljena u sklopu projekta Nepoznata Krka. Upravo su ti brodovi zaplovili povijesnom rutom, rijekom nizvodno od Roškoga slapa do otoka Visovca, koja je ljetos vraćena u izletničku ponudu Nacionalnog parka „Krka“.

Nova i nadamo se bolja godina nestrpljivo se čeka

Ono lijepo i dobro po čemu ćemo svakako pamtiti 2020. jest veliki broj naših sugrađana koji su po promotivnim cijenama ulaznica posjetili Nacionalni park „Krka“ nakon što je ponovno otvoren 11. svibnja. Zaljubljenici u prirodu iz cijele Hrvatske prošetali su stazama Parka, a potom su se, pomalo, vratili i strani posjetitelji. Ljeto je obilježila i glazba. Poznati DJ Lawrence Klein uživo je tri sata emitirao glazbu sa Skradinskog buka za sve ljubitelje elektronske glazbe, dok su oni koji uživaju u klasičnim melodijama mogli sudjelovati u online spektaklu koji je kreirao svjetski poznati violončelist Stjepan Hauser svirajući magične skladbe s albuma Classic na splavi podno najdulje sedrene barijere u Europi. U skladu sa svim epidemiološkim mjerama, ove godine iznimno ujesen, održan je proljetni Krkin polumaraton, sada već tradicionalni, treći.

U međuvremenu su se djelatnici Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ organizirali, pregrupirali, uskakali tamo gdje je bilo potrebno. Sanirana su ilegalna odlagališta otpada, obnovljena je stupa na Skradinskom buku, edukativne radionice za djecu preselile su se online. Predstavili smo dva serijala dokumentarnih filmova, o starim zanatima s Krke i o njezinu životinjskom svijetu. Kroz cikluse tekstova nastavili smo predstavljati našu raznoliku prirodnu baštinu… Puni planova i optimizma dočekuju novu godinu!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno