Subota, 23 rujna, 2023

Još pet stranaca dobilo hrvatsku digitalnu vizu za nomade

Kao što znamo, od 01. siječnja 2021. godine na snagu je stupio novi Zakon o strancima, prema kojem se reguliraju vize za digitalne nomade. 

Privremeni boravak digitalnim nomadima može se odobriti u trajanju do godine dana sukladno članku 69. ovoga Zakona. Prema službenoj definiciji digitalni nomad je državljanin treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u Republici Hrvatskoj i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Republike Hrvatske.

Tu priliku prva je iskoristila Melissa Paul, koja je odrasla u južnoj Kaliforniji, a živjela u Arizoni, Los Angelesu, New Yorku i Philadelphiji. Inače, Mellisa je brand storyteller, social media manager i urednica bloga o dizajnu, putovanjima i lifestyle-u, a kao digitalni nomad živi u Labinu, navodi portal Turističke priče.

Iako se uskoro očekuje sustav za elektroničku predaju zahtjeva za privremeni boravak, isključivo namijenjen za digitalne nomade, saznali smo koji je postupak za dobivanje vize za digitalne nomade.

Državljani trećih zemalja kojima ne treba viza za ulazak u Republiku Hrvatsku zahtjev mogu podnijeti u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji prema mjestu boravka, ističu iz Ministarstva unutarnjih poslova ( MUP ) a ako im je za ulazak u Republiku Hrvatsku potrebna viza, zahtjev podnose u diplomatskoj misiji odnosno konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu.

Imajući u vidu pandemiju bolesti COVID 19 zahtjev (Obrazac 1a), s pripadajućom niže navedenom dokumentacijom, može se uputiti elektroničkim putem nadležnoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji. Adrese, telefonske brojeve i adrese elektroničke pošte ustrojstvenih jedinica (policijskih uprava/postaja) nadležnih za reguliranje boravaka stranih državljana mogu se pronaći na linku:  https://policija.gov.hr/policijske-uprave/104

Zahtjevi se rješavaju u što kraćem roku, uzimajući u obzir je li podnesena sva potreba dokumentacija potreba za odobrenje privremenog boravka u svrhu boravka digitalnog nomada, navode iz MUP-a.

Uz zahtjev (OBRAZAC 1a) prilaže se:

– valjana strana putna isprava

– dokaz o zdravstvenom osiguranju (priznaje se privatno zdravstveno osiguranje ili putno osiguranje),

– dokaz o svrsi boravka (da je osoba zaposlena i obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u Republici Hrvatskoj, npr. ugovor o radu ili izjava poslodavca, registracija tvrtke),

– dokaz o sredstvima za uzdržavanje (izvod bankovnog računa) u visini od 12 puta uvećanog iznosa propisanom važećom Uredbom o načinu izračuna i visini sredstava za uzdržavanja državljanina treće zemlje u Republici Hrvatskoj,

– dokaz da osoba nije pravomoćno osuđena za kaznena djela iz matične države ili države u kojoj je boravio duže od godine dana neposredno prije dolaska u Republiku Hrvatske (kod prvog boravka).

Prema važećoj Uredbi o načinu izračuna i visini sredstava za uzdržavanje državljanina treće zemlje u Republici Hrvatskoj osobe koje reguliraju privremeni boravak morali bi raspolagati financijskim sredstvima u visini od 28.800 kuna za godinu dana, navode iz MUP-a te naglašavaju kako je u postupku donošenja nova Uredba temeljem novog Zakona o strancima, a kojom će biti propisana visina sredstva za odobrenje privremenog boravka digitalnih nomada.  

Privremeni boravak u svrhu boravka digitalnih nomada može se odobriti na godinu dana, a ponovni zahtjev za reguliranjem privremenog boravka digitalnih nomada može se podnijeti nakon isteka roka od šest mjeseci od isteka važenja privremenog boravka koji je bio odobren u svrhu boravka digitalnih nomada.  

“U postupku rješavanja je ukupno pet zahtjeva i to jedan zahtjev za osobu državljanstva Velike Britanije u Policijskoj upravi istarskoj, tri zahtjeva u Policijskoj u pravi splitsko-dalmatinskoj od kojih su dvije osobe državljani SAD-a i jedna Koreje, dok je jedan zahtjev osobe državljanstva SAD-a u postupku u Policijskoj upravi zagrebačkoj.” istaknuli su iz MUP-a i za kraj dodali kako će se u što kraćem vremenskom razdoblju uspostaviti sustav za elektroničku predaju zahtjeva za privremeni boravak isključivo namijenjen za digitalne nomade.

Podsjećamo, krajem godine osnovana je i Udruga digitalnih nomada Hrvatske iza koje stoje poznati ambasadori digitalnih nomada u Hrvatskoj – Jan de Jong iz tvrtke Webpower Adria te Tanja J. Polegubic iz Saltwater Workspace.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno