Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Još jedna slaba sezona mogla bi izazvati slom. Njemačka televizija prikazala prazne ulice hrvatskih gradova

NJEMAČKA javna televizija ZDF je u svojoj emisiji Auslandsjournal emitirala 12-minutni prilog koji se bavi mogućim problemima turističke sezone u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Prilog započinje s pričom kapetana Ivana Rakuljića, koji nakon 10 mjeseci pozdravlja prve turiste na svom brodu. Rakuljić kaže da je prošle godine imao pad gostiju od 95 posto te da uopće ne želi razmišljati o mogućim posljedicama delta soja. Dodaje da gosti sada rezerviraju smještaj “ne u zadnjoj minuti, već u zadnjoj sekundi”.

Slijede kadrovi polupraznih ulica Splita, na kojima ima mnogo manje turista nego inače u ovo doba godine. “Mnogi od njih inače dolaze do Splita avionom, sada se toga plaše”, navodi se.

Ističe se da je turizam “motor hrvatskog gospodarstva, te da bi još jedna slaba sezona mogla izazvati slom. “Sjeverno od Splita raste broj zaraženih, delta se širi, a u gradu se jedva mogu vidjeti grupe turista”, navodi se. Neki uživaju baš u tome, poput dvoje turista koji su do Splita došli autom. Pandemija koronavirusa je promijenila njihove turističke navike; prije su uvijek na odmor putovali avionom.

Slijedi priča Tomislava Kovača, koji je prije pandemije investirao u luksuzne autobuse za prijevoz turista po Jadranu, a sada su već 19 mjeseci maltene prazni. “Nemam više novca koji bih mogao uštedjeti, jednostavno nemam više novaca”, kaže Kovač.

“Bankrot u raju ne prijeti samo njemu”, navodi ZDF te podsjeća da su mnogi slobodni prijevoznici, unatoč prosvjedima usmjerenim k vladi, već bankrotirali. ZDF je u vezi te tematike poslao vladi upit, na koji nisu dobili odgovor.

Zabrinutost zbog novog vala

Ekipa ZDF-a se onda uputila trajektom do Korčule, na kojem su susreli samo nekoliko slovenskih turista i domaće ljude. Dolaze u hotel koji vodi Zlatko Fabris i koji u tom trenutku ima samo jednog jedinog gosta. Fabris se nada da će uskoro doći gosti iz SAD-a i Velike Britanije, koji su inače prije pandemije najviše odsjedali kod njega u Korčuli. “Trenutno su svi zabrinuti zbog novog vala, pretpostavljam da će gosti doći malo kasnije”, nada se Fabris.

Fabris napominje da je taman prije krize za milijun eura kupio ruiniranu kuću koju želi pretvoriti u novi hotel te se nada da će Korčula ove godine ipak privući goste, piše Index.

Nakon toga ekipa ZDF-a odlazi u Dubrovnik, u koji ponovno polako dolaze veliki kruzeri. Svi gosti na njima su ili cijepljeni ili testirani, a s kruzera se ide u grupama i s maskama kako se ne bi zarazili dok su u Dubrovniku. Turisti su oduševljeni što ponovno mogu putovati, navodi se.

Kruzeraši ne mogu u restorane

No problem s tim konceptom je što turistima s kruzera nije dozvoljeno sjesti u dubrovačke kafiće i restorane, niti u trgovinama kupovati suvenire. Ipak, vlasnica jednog kafića Pavica Đurović kaže da je sretna što su turisti uopće došli u Dubrovnik.

Slijede kadrovi praznih dubrovačkih ulica i konstatacija da ih se “prije korone nije moglo snimiti” jer je Dubrovnik zapravo patio od viška turista.

Također, neki turisti na kruzeru nisu sretni zbog strogih pravila, žale se da na kruzeru imaju 4 jacuzzija i 1500 gostiju, a da samo jedna osoba smije biti u jacuzziju. “To znači da trebamo ploviti par godina da svi dođu na red”, kaže jedan turist.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceIndex

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno