Srijeda, 29 ožujka, 2023

Jesu li poduzetnici već kapitulirali ili su jedine žrtve ove pandemije radnici?

Kako će šibensko gospodarstvo odolijevati pandemiji? Može li joj odoljeti i na koji način? Uz koliku cijenu?

Optimizam još nije potonuo

Jesu li neki mali (srednji) poduzetnici i obrtnici sa šibenskom adresom već kapitulirali? Ili su jedine žrtve i ove globalne nepogode tek radnici kojima su poslodavci, suočeni s krizom, podijelili otkaze? O tome smo razgovarali s vodećim ljudima iz Županijske obrtničke i gospodarske komore, te TZ Šibenika. Kod njih optimizam još nije potonuo, i ako im je vjerovati, stvari i nisu tako crne kako smo mislili…

Predsjednik HOK-a županije Joso Smolić

Konstatirat će se za početak kako je najveća žrtva pandemije turističko-ugostiteljski sektor. Na razini Hrvatske,pa tako i Šibensko-kninske županije, ostvareno je svega 50 posto lanjskog ugostiteljsko-turističkog prometa. Ipak, zasad se zatvaraju samo oni lokali koji su i prije koronakrize radili sezonski. Svi ostali, zahvaljujući vladinim mjerama, održavaju radna mjesta.

Ugostiteljsko turistički sektor je uspio realizirati sve svoje zahtjeve osim sniženja PDV-a

Inače, sredstva kojima županija, zajedno s poslovnim bankama,subvenicionira kamate na kredite, koristio je vrlo mali broj poduzetnika, dodaje Smolić. Problem je u vrlo složenoj proceduri, za koju treba imati jaku infrastrukturu, radi čega ta kreditna sredstva ostaju nedostupna našim poduzetnicima. Smolić smatra da bi se sve županijske mjere poticanja gospodarstva, pa i one koje su bile na snazi prije covida, trebale bolje prezentirati i pojasniti poduzetnicima da bi ih u većoj mjeri koristili.
Ugostiteljsko turistički sektor je uspio realizirati sve svoje zahtjeve osim sniženja PDV-a, s 25 na 13 posto. Najveći problem su krediti, veli Smolić. Od HAMAG-a su, kaže, tražili jeftine kredite do 100.000, s kamatom do 0,25 posto, kako bi se mogli pripremiti za iduću sezonu. Međutim, ti su krediti vrlo brzo zatvoreni i nastao je kaos. Samo su rijetki u ŠKŽ uspjeli doći do tih kreditnih linija, ističe čelnik HOK-a ŠKŽ.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno