Srijeda, 7 prosinca, 2022

Jestivo posuđe moglo bi postati hit za događanja na otvorenom

Street food, ljetni festivali, izleti, koncerti, eventi…kad pričamo o jedenju na otvorenom, razgradivo posuđe postalo je uobičajeno kao burgeri i hot dogovi. Gotovo cijeli Advent, većina ljetnih festivala i sve više lokala s uličnom hranom trajno su prešli na papirnato posuđe.

Otkad je Europska unija najavila zabranu jednokratnog plastičnog posuđa, tržište razgradivih tanjura i čaša je eksplodiralo. Promjena u svijesti kupaca također značajno potiče ove promejen. Ali to što tanjur nakon jela mirne duše bacite u vatru ili koš za papir, ne znači da ste zaista učinili nešto dobro za okoliš. Način proizvodnje jednokratnog razgradivog posuđa presudno utječe na njegovu ekološku prihvatljivost. Tu su i pitanja zbrinjavanja otpada, transporta i njihova utjecaja na okoliš. Poljska kompanija Biotrem, čije proizvode u Hrvatsku uvozi zagrebačka tvrtka Unitrg, prilično je radikalno pristupila ovom problemu, piše Kult plave kamenice.

Njihova je ideja bila kreirati proizvod koji će u jednome riješiti sva pitanja vezana uz korištenje jednokratnog posuđa. Vlasnik Biotrema Jerzy Wysocki izumio je tanjure i zdjelice koji ne samo da se potpuno razgrađuju u roku od 30 dana (plastičnim tanjurima treba 500-tinjak godina), već ih možete pojesti skupa s hranom koju dobijete na njima. Wysocki je Biotrem posuđe,  naime, napravio od pšeničnih mekinja. Kako se sjetio mekinja? Čovjek dolazi iz stare poljske mlinarske obitelji. Njegovi su više od sto godina vlasnici mlinova u Giżycku i Zambrówu.

Kao nusproizvod prerade pšenice, mekinje čine oko trećine težine žitarica. Korištenjem mekinja za izradu posuđa, Wysocki želi smanjiti i količinu otpada u proizvodnji pšenice. Wysockom je trebalo pet godina da od prototipa prvih tanjura od mekinja stvori Biotrem. I morao je skupiti pet milijuna eura investicija.

Ali njegova ingeniozna ideja, srećom, pokazala se dovoljno inspirativnom i investitorima i institucijama. Jestive tanjure i pribor za jelo već smo viđali, ali uglavnom kao dekorativne gimmicke. Biotrem se ovim konceptom bavi kao sistemskim rješenjem na tržištu koje nakon pandemije pokazuje nevjerojatan potencijal.

U lockdownu je promet hranom iz dostave višestruko narastao i navike su se zadržale, a nakon lockdown-a ljudi samo žele biti vani, družiti se i jesti na otvorenom. Potražnja za ovom vrstom posuđa bit će vjerojatno i veća od ponude. Biotremovo jestivo posuđe koristi se za toplu i hladnu hranu. Trenutno ga testiraju i na velikim prometima, u poljskoj IKEA-i.

Skladišteno u prikladnim uvjetima, posuđe i pribor za jelo mogu trajati otprilike tri godine. Biotrem je, uz glasnu podršku ekoloških udruga i EU fondova, najavio da će se razvijati u dvije faze. 

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno