Srijeda, 7 prosinca, 2022

Jesen u Kaštelima je u znaku Crljenka, direktnog pretka Zinfandela. Od 11. do 13. studenog održat će se Zinfest 2021

Prošlo je 20 godina od otkrića kako je kaštelanski crljenak direktni predak zinfandela. U to ime od 11. do 13. studenog održat će se Zinfest 2021, koji se prvi put održava u Hrvatskoj.

 Posebno nas veseli što smo uspjeli organizirati ovakvo događanje po prvi put u Europi. Nadamo se da će ova naša fešta imati jedan dobar smjer i dobar put, te da će postati tradicionalna. Očekuje nas jedno gastro druženje, wine and food event, u kojem želimo predstaviti naša crna vina, posebno naš kaštelanski crljenak. Isto tako, želimo predstaviti i našu kaštelansku gastro ponudu, gastro baštinu. Na festivalu će biti dvadesetak sudionika, degustacije raznih jela, predstavljat ćemo vina kroz razne radionice sa našim somelierima. Također, na ovom festivalu želimo prikazati i našu slikovnicu ”Crljenak kaštelanski junak”. Kroz tu slikovnicu smo prikazali kako je crljenak otišao pa se ponovno vratio u svoju domovinu, te smo kroz ta putovanja pokazali i dio povijesti Kaštela. Predstavit ćemo i film o kaštelanskim vinarima, koji traje dvadesetak minuta gdje smo željeli na jednom mjestu prikazati naše vinare i njihovu ljubav prema vinima – kazao je Srećko Radnić iz agencije RERA.

Kako su ovakva događanja najbolja prilika za predstaviti Kaštela u svijetu, u cijelu priču oko crljenka i Zinfesta uključila se i Turistička zajednica Kaštela, Grad Kaštela, Splitsko-dalmatinska županija uz pokroviteljstvo RH, sve u svrhu što bolje promidžbe crljenka i Dalmacije, piše Dalmacija Danas. Uz dobru kapljicu uvijek ide i dobra gastro ponuda koju će na ovom festivalu prezentirati vrhunski kuhar Anton Nišević.

– Meni je drago kao struci što sudjelujem u ovako nečemu jer krajnji cilj je da približimo vino i hranu naših krajeva. Na festivalu će sudjelovati i škole iz Splita, Ugostiteljska škola i Aspira, gdje ćemo pokušati naša jela prikazati u najboljem svjetlu. Zadnji dan festivala imat ćemo natjecanje u pravljenju brudeta, sa malo više šalše. Osim toga imat ćemo srdele, sipu i bob, gdje ni jedna tradicionalna fešta ne može proći bez tog jela – kazao je Nišević.

– Kaštelanska gastronomija je nešto što sigurno privlači goste u Kaštela, te osim naših prirodnih ljepota trudimo se u tom polju biti što inovativniji. Kroz storytelling ovog ljeta pokušali smo prikazati povijest Kaštela, te uz ovaj festival nadamo se da će turizam u Kaštelima trajati 365 dana – poručila je direktorica TZ Kaštela Nada Maršić.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno