Petak, 9 prosinca, 2022

Jednim “klikom” kroz dalmatinski arhipelag. Google sea view prvi put u Hrvatskoj

Koliko smo samo puta poželjeli otploviti nekamo u osamu, plavetnilo i tišinu, isključiti se od svih i svega što nas smeta i za svoju dušu uživati u morskom labirintu Splitsko-dalmatinske županije, njezinih otoka i hridi, plaža, morskih špilja i nedirnute ljepote. No, koju uvalu, otočić ili plažu na osami odabrati u tom veličanstvenom arhipelagu, što nas u njoj čeka, što se u međuvremenu promijenilo, kakva je obala, kakve su mogućnosti sidrenja… Sve su to pitanja na koja odgovore još prije odvezivanja broda sada može dobiti svaki zaljubljenik u more i nautičar koji posjeti Google kartu za područje Splitsko-dalmatinske županije, piše Slobodna Dalmacija.

Jednim “klikom” na malu žutu ikonicu u uglu te stranice koja prikazuje čovjeka otvara se Google Sea View, koji prvi put u Hrvatskoj vrlo detaljno pokazuje svaki metar obale splitsko-dalmatinskog akvatorija, pa se doslovno iz svojeg dnevnog boravka može virtualno posjetiti i isplanirati “đitu” do najsitnijih detalja. A koliko su takve snimke zanimljive sadašnjim i budućim nautičarima, najbolje pokazuje da su baš ti plavi putevi mora Splitsko-dalmatinske županije u manje od mjesec dana, koliko je prošlo otkada su pušteni u javnost, zabilježili više od 13 milijuna prikaza.

Stvoren je tako u Splitsko-dalmatinskoj županiji prvi put u jadranskoj Hrvatskoj jedinstveni promotivni “alat” i virtualni prikaz obalnih i morskih puteva županije, u kojemu je često korišteni Googleov sustav Street View, koji daje prikaz ulica, dobio svoju morsku inačicu kroz Google Sea View, namijenjenu ljubiteljima plavetnila i navigacije. Takvu mogućnost zajedničkim su projektom kreirale i realizirale Splitsko-dalmatinska županija i Turistička zajednica županije, snimajući svaku uvalu, otok, otočić ili hrid tijekom plovidbe i pružajući tako virtualnu sliku priobalja. Valja naglasiti da je to nastavak već ranije napravljenog zahtjevnog projekta TZ-a županije u kojemu su na isti način snimljene turističke tematske staze u županiji, što je poseban doživljaj kojim se gradi trajno dostupna priča za svakog posjetitelja. Time TZ uz Street View, koji je već zaživio za cijeli prostor županije, prednjači u cijeloj Hrvatskoj po obujmu i kvaliteti tako snimljenog i gostima dostupnog promotivnog materijala.

Virtualnom slikom Sea View nautičar i gost može dobiti informacije, ali i sliku o onome što ih čeka prilikom uplovljavanja u svaku uvalu i luku Splitsko-dalmatinske županije, čulo se na predstavljanju nove platforme u splitskom hotelu “Briig”, na kojemu je prezentiran višemjesečni rad na stvaranju Google Sea Viewa. Platforma Sea View, korištenjem Google 360° tehnologije, namijenjena je prije svega jedriličarima i nautičarima, ali i skiperima, ribarima, turistima te turističkim i čarter-agencijama kao pomoć pri slaganju plovne rute za uživanje gostiju. No, osim stvaranja pretpostavke za još kvalitetniji i bolji prihvat nautičara, koji su baš u akvatoriju srednje Dalmacije daleko najbrojniji na cijelom Jadranu, ovaj jedinstveni projekt pruža mogućnost virtualne šetnje obalom, otocima, uvalama i plažama kao mjestima nedirnute prirode, ali doprinosi i očuvanju naše obale jer je na tom prikazu dokumentirano stanje u prostoru pa se svaka promjena u njemu može uočiti, kažu u Turističkoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije.

Jedinstveni morski putevi Splitsko-dalmatinske županije, koji su od nautičara najposjećeniji i najpopularniji arhipelag na Jadranu, dobili su tako svoju autentičnu snimku sa znamenitostima, prirodnim fenomenima i mogućnostima za sport i aktivan odmor dostupnu svima. Ono što ovu morsku snimku čini drugačijom od bilo koje slične promotivne priče jest činjenica da u njoj nisu nanizani samo turistički “aduti”, razvikana mjesta i poznate uvale kako bi privukli nautičare, nego su njime dostupna i vidljiva i malena neturistička mjesta, zabačene uvale i svojevrsni neotkriveni dragulji u plavetnilu akvatorija srednje Dalmacije.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno