Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Jedinstveni otok Pag i njegova Solana

Otok Pag je jedinstven i sasvim drugačiji od ostatka naših otoka. Dokaz za ovu tvrdnju je mjesečev izgled, duboke uvale, ljekovita blata sa slanom i boćatom vodom i sol – od one u nadaleko poznatoj solani, do one koju nosi bura zaslužna je između ostalog i za najbolji sir na svijetu – Paški sir, pa i za omiljenu deliciju pašku janjetinu. Posolica koju nemilosrdna bura diže s mora i raznosi po cijelom otoku zasoljava biljke koje su domaćim životinjama ukusna hrana. Baš zbog bure i posolice na travi i bilju mlijeko paške ovce  jedinstvenog je okusa i kvalitete, a paški sir koji se pravi od ovog mlijeka posebnog je okusa. Reportaža: Turističke priče

Posolica nastaje djelovanjem bure na more, vjetar podiže kapljice morske vode i stvara svojevrsni morski dim ili maglu. No posolica može nastati i udaranjem snažnih morskih valova o obalu. Pamte mještani Paga vremena kada jaka bura potraje pa posolica bude debela i nekoliko centimetara pa izgleda kao da je pao snijeg. Pag je zbog vjetra i soli zapravo poput slane sobe na otvorenom i idealan je za boravak na otvorenom i šetnje za sve koji imaju respiratornih problema.

Mjesečev krajobraz na istočnom dijelu otoka gotovo je zastrašujuć, a istovremeno veličanstven i svjedoči o snazi udara bure u kombinaciji s nemilosrdnim suncem. Bura koja se na Pag strmoglavi s Velebita doslovce nosi sve pred sobom, a posolica koju podigne s mora posebno je zanimljiv fenomen koji sol nosi čak i na sasvim drugu stranu ovog, našeg najraznolikijeg otoka.

Nova destinacija za outdoor aktivnosti tijekom cijele godine

Novalja je najatraktivnija destinacija mjesečevog otoka ne samo zbog Festivala i zabave, već i zbog činjenice kako sve više turista u post i predsezoni dolazi ovdje zbog outdoor programa. Ovih dana u Novalji se od korone skrivaju i u miru bez stresa i gužvi pripremaju brojni sportaši, jer listopad i studeni ovdje su idealni. Mnoštvo sunca, “slanog” zdravog zraka i brojne uvale za istraživanje i staze za hodanje ili vožnju biciklom privlače u Novalju čak i vikendaše, koji bježe iz velikih gradova uhvatiti zadnje zrake sunca. Ma koliko se to činilo čudnim na Pag mnogi dolaze i doživjeti buru u potrazi za avanturom vjetra i doživljajem bure koja ovdje nerijetko puše i preko 200 kilometara na sat.

Možda da priču o buri prepustimo videoblogeru Lovri Peraiću koji je 2017. snimio video na Paškom mostu. Pogledajte ovu kratku priču o orkanskoj snazi bure.

Na Pagu ćete pronaći još jedan vrhunski proizvod čaj od lišća stoljetnih lunjskih maslina koji je najbolji detoks za vaš organizam, a također se upravo čaj od lista masline preporuča i za dizanje imuniteta.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno