Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Je li moguća realizacija kreiranja sela za digitalne nomade?

Nizozemski poduzetnik s hrvatskom adresom Jan de Jong predložio je danas kreiranje sela za digitalne nomade u Hrvatskoj.

De Jong je prošle godine na Linkedinu predložio reguliranje statusa digitalnih nomada u Hrvatskoj, u čemu je dobio podršku premijera Plenkovića, a nešto kasnije i izmjene zakona. Novu ideju za nomadsko “selo” dobio kad je vidio kako je Portugal pokrenuo sličnu inicijativu na svom otoku Madeira koji se nalazi zapadno od Sjeverne Afrike.

Kako pišu 150sec.com i LonelyPlanet.com, portugalsko nomadsko selo bit će Ponta do Sol koja brojem stanovnika odgovara Malom Lošinju. Nomadi će u njoj dobiti besplatan radni prostor u obliku stola i stolice, pristup Slack communityju i besplatan internet od 8 do 22 sata. Osim toga za njih će se organizirati zabavna događanja i pomoć u povezivanju s lokalnom zajednicom.

Pokretač cijele inicijative je Gonçalo Hall koji je za to dobio i podršku portugalske Vlade. U prvoj fazi koja će trajati od 1. veljače do 30. lipnja 2021. godine, nomadi će biti smješteni u kućama lokalaca ili hotelima, a na raspolaganju će im biti i rent a car vozila. Minimalno vrijeme boravka bit će mjesec dana. Pokaže li se projekt uspješnim, u planu je još nekoliko sličnih inicijativa u Portugalu. Gonçalo Hall predviđa kako će najtraženije destinacije za digitalne nomade u bliskoj budućnosti biti Portugal, Hrvatska, Grčka, Španjolska i Zelenortski otoci.

Osim što je predložio da i Hrvatska pokrene nešto slično, De Jong se na Linkedinu zapitao koje bi hrvatsko mjesto bilo idealno za sličnu inicijativu. Dobio je niz različitih prijedloga za lokacije – od Silbe i Prvića sve do Gospića i Kaštela.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Sourcerep.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno