Srijeda, 4 listopada, 2023

Izuzeće od karantene za turiste koji putuju kraće od 72 sata. WTC podržala prijedlog kao poticaj gospodarstvu

Međunarodna poslovna putovanja mogla bi se ponovno pokrenuti ako se osigura sporazum kojim se osiguravaju putovanja do 72 sata bez karantene, kažu Svjetskom vijeću za putovanja i turizam (WTTC). Zajednička preporuka za izuzeće od kratkog boravka dolazi iz Agencije za zrakoplovnu sigurnost Europske unije i Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (EASA / ECDC), a pozdravlja je WTTC, koji predstavlja sveopći privatni sektor putovanja i turizma.

EASA i ECDC udružili su snage tražeći izuzeće od karantene za ljude koji putuju kraće od 72 sata, što je potez za koji WTTC vjeruje da bi mogao signalizirati povratak međunarodnih poslovnih putovanja i pružiti značajan poticaj gospodarstvu.

Prijedlog je također pod aktivnom proučavanjem vlade Ujedinjenog Kraljevstva, prema izvješću Svjetske radne skupine za putovanja, čiji je WTTC ključni suradnik, a koje je pripremljeno za Odjel za promet.

WTTC se slaže s EASA-om / ECDC-om koji su zatražili da se putnici automatski ne smatraju visokorizičnim za moguće širenje zaraze.

Međutim, preporuke propadaju jer se ne bave zamjenom karantene za postuopak ispitivanja na odlasku, pri čemu karantene nanose neizmjernu štetu ionako problematičnom sbjetskom sektoru putovanja i turizma. Gloria Guevara, predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a, rekla je:„Oživljavanje međunarodnih poslovnih putovanja presudno je za pokretanje gospodarskog oporavka u svijetu, jer su prošle godine međunarodna poslovna putovanja po cijeloj Europi iznosila 111,3 milijarde američkih dolara (99,8 milijardi eura), dok je u svijetu iznosilo više od 272 milijarde američkih dolara.”

EASA / ECDC predložila smjernice za izuzeće putnika iz karantene za putovanja u trajanju od 72 sata ili manje bio bi značajan korak u smjeru prema oživljavanju poslovnih putovanja.

Zrakoplovne tvrtke, hoteli i velika infrastruktura poduzeća na području putovanja i turizma u svijetu, u velikoj mjeri se oslanjaju na poslovna putovanja. Gubitak međunarodnog poslovnog putovanja čini zrakoplovne tvrtke posebno izloženima, posebno na visoko konkurentnim rutama kratkog putovanja i prekooceanskim linijama, od kojih većini dobit.

Iako pozdravljamo sve inicijative koje bi mogle dovesti do oživljavanja međunarodnih putovanja, nadamo se da ćemo nagovoriti EASA-u i ECDC da se usredotoče na ispitivanje pri polasku, a ne na točki ulaska, kako bi se smanjila mogućnost prijenosa u zrakoplov i smanjiti nepotrebne prepreke za putovanja.

Te će mjere pomoći u osiguravanju dugoročnog oživljavanja sektora putovanja i turizma, koji je, prema WTTC-ovom Izvješću o ekonomskom utjecaju za 2020. godinu, tijekom 2019. godine bio odgovoran za jedno od 10 radnih mjesta (ukupno 330 milijuna) i ostvario 10,3% doprinos globalnom BDP-u i otvorio je svako četvrto od svih novih radnih mjesta.

Smjernice EASA / ECDC uzimale su u obzir smanjenu vjerojatnost zaraze za one koji putuju na kraća razdoblja (tj. one koji se očekuju povratak u roku od 72 sata ili manje) i gdje su dodiri s domaćim stanovništvom ograničeni i izbjegavanje bilo kakvih društvenih dodira.

Predlaže se da se takvi putnici ne bi trebali podvrgavati karanteni i / ili testiranju na covid-19, osim ako ne pokažu nikakve simptome zaraze korona virusom. Međutim, nastavio je preporučivati ​​da svi oni koji putuju moraju i dalje osigurati da se u svakom trenutku pridržavaju pravila međusobnog razmaka, kako bi zaštitili sebe i druge oko sebe.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno