Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Iznenada preminuo Vinko Bakija, omiljeni profesor i turistički vodič

U Zadru je danas umro Vinko Bakija, sveučilišni profesor, doktor znanosti, viši predavač na Odjelu za turizam Sveučilišta u Zadru, te poznati cijenjeni turistički vodič. Vijest je šokirala cijelu akademsku zajednicu, kao i široku javnost donosi Zadarski.Hr

Vinku Bakiji, prema prvim informacijama, danas je u stanu pozlilo i srušio se. Kako nije došao na dogovor, pozvani su policija i vatrogasci, te su ga po ulasku u stan našli mrtvog.

Na Sveučilištu u Zadru bio je viši predavač na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti, gdje je, među ostalim, držao kolegije Urbani turizam, Kulturni turizam, Slobodno vrijeme i sociologija turizma, te Uvod u turističku kulturu. Bio je omiljen među studentima, kao elokventan čovjek i erudit davao je studentima veliko znanje, a gostovao je i na seminarima gdje je podučavao kako najbolje i najzanimljivije – podučavati.

Prije tri i pol godine je za naš portal, ovaj put u ulozi turističkog vodiča, upozoravao da turiste po Zadru vode nekvalificirani vodiči iz Europske unije, koji glagoljicu tumače kao ćirilicu, a Domovinski rat kao sukob divljih plemena. Bakija je, kao turistički vodič koji je govorio francuski, engleski i talijanski jezik, te kao predsjednik Udruge turističkih vodiča Zadra – „Donat“, bio član radne skupine sedmorice vodiča iz Hrvatske koji su predstavljali tri i pol tisuće turističkih vodiča iz cijele Hrvatske, zalažući se za stručnost i jasne kriterije u svom poslu.

Kad su prije nekoliko godina švedski kralj Carl XVI Gustaf i kraljica Silvia prvi put posjetili Zadar, upravo je Vinko Bakija bio zadužen za turistički i stručni dio vođenja kraljevskog para kroz staru gradsku jezgru.

Zadar je izgubio puno odlaskom Vinka Bakije, 54-godišnjaka koji se nije libio javno iznositi svoje stavove i kritičko mišljenje o brojnim gradskim temama, uvijek argumentirano i odmjereno, kao kada je izazvao svojevrsnu buru na Konferenciji vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća u Zadru, gdje se u svom govoru i kasnijoj raspravi s predstavnicima Crkve, zalagao među ostalim i za to da se ulaz u zadarsku katedralu turistima naplaćuje.   

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno