Utorak, 31 siječnja, 2023

Izglasana je strategija održivog turizma Europske Unije. Parlament zatražio pomoć turističkom sektoru

Europski je parlament na plenarnoj sjednici u četvrtak izglasao strategiju održivog turizma EU s 577 glasova za, 31 protiv te 80 suzdržanih.

Riječ je o dokumentu koji je priredio Odbor za promet i turizam Europskog parlamenta, a izvjestiteljica je bila Cláudia Monteiro de Aguiar iz grupacije Europske pučke stranke. Izvjestitelji u sjeni bili su István Ujhelyi, Nicola Danti, Massimo Casanova, Tilly Metz, Carlo Fidanza i Elena Kountoura. U rezoluciji su podržali uvođenje zdravstvenog certifikata kako bi se olakšala putovanja te zatražili pomoć turističkom sektoru Unije koji je teško pogođen pandemijom.

Pogođeni pandemijom

Usvojena strategija navodi da turistička industrija u EU zapošljava 27 milijuna ljudi, što je 11,2 posto ukupnog broja zaposlenih i predstavlja 10,03 posto BDP-a EU. Riječ je o podacima koji se odnose na 2019. godinu, posljednju pretpandemijsku. I posebno važno, riječ je o oko tri milijuna poslovnih subjekata, od čega 90 posto predstavljaju mali i srednji poduzetnici, piše Jutarnji list. U tom se članku naglašava i da “turizam pomaže promicanju uravnotežene regionalne strukture, pozitivno utječe na regionalni razvoj i trebao bi pridonijeti očuvanju biološke raznolikosti, socijalne skrbi i ekonomske sigurnosti lokalnih zajednica”.

Matični Odbor za promet i turizam Europskog parlamenta u dokumentu je posebno istaknuo da su promet i turizam među granama koje su najteže pogođene pandemijom covida-19 i postoji rizik da se u turizmu izgubi i više od šest milijuna radnih mjesta u skupinama sezonskih radnika i onih u osjetljivim okolnostima.Lani je Europa primila 66 posto manje međunarodnih turista u prvoj polovici, a 97 posto manje u drugoj polovici godine.

Modernizacija

Upravo zbog svega navedenog Komisija je u sklopu programa “EU sljedeće generacije” utvrdila osnovnu investicijsku potrebu za turistički ekosustav od 161 milijarde eura – 22 posto ukupnog ulaganja u EU. Ali, naglašava se i da financijska potpora iz fondova EU, distribuiranih u državama članicama vezano uz pandemiju covida-19, ne dolazi uvijek do onih turističkih subjekata kojima je prijeko potrebno izravno financiranje kako bi nastavili i održavali svoje gospodarske aktivnosti.Strategija Europskog parlamenta, osim toga, posebno upozorava da je trajna kratkoročna potpora od presudne važnosti za sektor turizma, posebno u svjetlu drugog i trećeg vala pandemije. I zato poziva Komisiju i zemlje članice da u potpunosti pojme važnost turističke industrije te da je u potpunosti integriraju u europski i nacionalne planove razvoja, da ojačaju kvalitetu turističke ponude te da turizam učine održivijim i pristupačnijim svima.

Uz potrebnu digitalizaciju i modernizaciju cijelog sektora, Valter Flego, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, izjavio je da je suživot masovnog i održivog turizma na jednom području moguć ako se masovni turizam ograniči samo na neke lokalitete, a idealan alat za to je, prema njegovu mišljenju, cijena. “Elementom cijene”, pak, “može se, bez fizičkog zatvaranja i diskriminacije, kontrolirati posjećenost određenog lokaliteta, a koristeći instrument ulaznica može se ograničiti broj ljudi, i to prilagođavati dijelu godine”, tvrdi zastupnik Flego.

Nizozemski europarlamentarac iz kluba Zelenih Bas Eickhout, ocijenio je u razgovoru za Hinu kako je hrvatsko ulaganje u masovni turizam neodrživo te da dugoročno može uništiti hrvatski turizam. Eickhout smatra da je “potencijal hrvatske obale golem” te da bi EU trebala “ojačati svoje vizije o njegovu razvoju”, ističe.

Tehničke pripreme

Europski parlament u svom dokumentu naglašava potrebu za zajedničkom potvrdom o cijepljenju koja se već definira kao zelena digitalna potvrda koju je Parlament također potvrdio. Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica za EU, izjavila je da Zagreb do lipnja očekuje usvajanje zakona i dovršetak tehničkih priprema za digitalnu zelenu potvrdu koja će biti dokaz da je osoba cijepljena protiv covida-19, da ga je preboljela ili da ima negativan rezultat testa.

Izvješće zagovara i osnutak Europske agencije za turizam.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno