Četvrtak, 21 rujna, 2023

Iz Zagreba će od srpnja Croatia Airlines letjeti na 14 međunarodnih i pet domaćih linija

Nakon višemjesečnog pada i stagnacije prometa, u Zračnoj luci “Franjo Tuđman” bilježi se trend postupnog oporavka, ističu iz te Luke te navode kako se u ljetnim mjesecima očekuje nastavak ubrzanja rasta, čiji će vrhunac obilježiti sam kraj ljetne sezone kada se očekuje otvaranje baze kompanije Ryanair s kojom će tvrtka lansirati najveći dio planiranih novih linija za 2021. u Zagrebu.  

Usporedno s drugim kvartalom 2020., ujedno i razdobljem prvog zatvaranja gospodarstva od travnja do lipnja 2020., s istim razdobljem ove godine, promet je uvećan 3,5 puta (350 posto). Tako se tijekom prošle godine uslugama Zračne luke u razdoblju od travnja do lipnja koristio 63.401 putnik, dok su ovogodišnje brojke na razini od 220.000 putnika, a samo lipanj je zaključen s više od 100.000 putnika, piše Privredni.hr.

Croatia Airlines je  tijekom proljetnih mjeseci postupno u promet vraćao veliki broj letova i frekvencija. Tako će od srpnja iz Zagreba letjeti na 14 međunarodnih i pet domaćih linija te ukupno imati više od 150 tjednih polazaka.  

Znatan doprinos oporavku prometa očekuje se i od nove kompanije u Zagrebu, Ryanaira, koji je već tijekom lipnja započeo prometovanje na dvije linije, iz Bruxellesa i Milana. U posljednjem tjednu srpnja ova kompanija bazirat će svoj prvi zrakoplov u zagrebačkoj zračnoj luci i otvoriti još tri nove linije: za Gothenburg, London Stansted i Rim Ciampino, a od 1. kolovoza i liniju za Sofiju. 

Početkom rujna Ryanair planira baziranje drugog zrakoplova u Zagrebu i otvaranje devet novih linija te pojačanje frekvencija na već uvedenim linijama. Linije planirane za rujan jesu Dortmund, Düsseldorf Weeze, Frankfurt Hahn, Karlsruhe/Baden Baden, Malmo, Memmingen, Oslo Torp, Paris Beauvais te Podgorica. Ryanair će nakon otvaranja baze imati uspostavljenih 15 novih linija s 42 tjedna polaska.

Trendu prometnog oporavka pridonijeli su i portugalski nacionalni avioprijevoznik TAP Air Portugal i postojeći partner, njemački Eurowings. TAP Air Portugal je, nakon petogodišnjeg izostanka izravne linije iz Lisabona, istu ponovno uspostavio u lipnju ove godine te su Lisabon i Zagreb sada povezani tri puta tjedno. Eurowings je najavio obnovu već postojeće linije za Düsseldorf od 31. kolovoza te najavio liniju za Prag od 6. studenoga ove godine. Obje linije bile su prekinute nakon završetka ljetne sezone 2019. Na liniji za Düsseldorf prometovao je Eurowings, dok su na liniji za Prag letjeli hrvatski i češki nacionalni prijevoznici Croatia Airlines i Czech Airlines.

Turkish Airlines povećao je broj letova za Zagreb

Od ostalih stranih partnera vrijedi istaknuti nizozemskoga nacionalnog avioprijevoznika KLM, koji je još početkom veljače 2021. udvostručio frekvencije, a kasnije i broj ponuđenih sjedala, odnosno veličinu zrakoplova na liniji iz Amsterdama. Stoga sada, umjesto jednog leta dnevno kao u razdoblju prije pandemije, KLM leti dva puta dnevno na istoj liniji.

Iz Zračne luke “Franjo Tuđman” napominju kako se, iako operacije ostalih prijevoznika ne prate razine iz razdoblja prije pandemije, ipak bilježe značajni pomaci. Španjolska kompanija Iberia nastavlja operacije u sezoni, kao i Vueling, koji također nastavlja s prometom u sezoni, ali s nešto manjim brojem frekvencija.

Usto je i British Airways započeo redovite tjedne letove u frekvenciji od četiri puta tjedno na liniji Zagreb – London Heathrow. Broj letova će se od druge polovice srpnja povećati na pet puta tjedno, a od kolovoza će ova linija prometovati svakodnevno.

I Turkish Airlines povećao je broj letova za Zagreb. Trenutno kompanija prometuje s osam letova za Zagreb, dok će od 12. srpnja imati sedam tjednih letova. Od početka rujna ove godine svoju liniju Dubai – Zagreb najavio je i Flydubai.

S obzirom na ljetne najave, zagrebačka zračna luka ima razloga nadati se značajnijem oporavku. Intenziviranje prometa na postojećim linijama, dolazak novih zrakoplovnih prijevoznika i otvaranje novih linija iz Zagreba bit će snažan poticaj i turističkim i poslovnim putovanjima stranih i domaćih putnika koji u ovoj godini na raspolaganju imaju respektabilan izbor destinacija.

U Zračnoj luci “Franjo Tuđman” planira se na vrhuncu sezone opslužiti između 90 i 100 dnevnih zrakoplovnih operacija te će Zagreb u redovnom prometu biti povezan s ukupno šest domaćih i 42 međunarodna odredišta.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno