Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

ISTRIJANSKI PIJAT

Osim kulturnog nasljeđa Istra se ponosi plodnošću zemlje, autohtonim delicijama i sortama, tradicionalnim istarskim specijalitetima te gostoprimstvom što ga žitelji pružaju gostu. Ukoliko tražite savršeni eno-gastronomski doživljaj onda je ovo pravo mjesto za Vas. Dopustite svojim osjetilima da Vas zavedu bogatom ponudom restorana, konoba i vinarija čiji će izbor zadovoljiti svačiji ukus i želju.

Ruralna Istra ponosi se vrhunskom enogastronomskom ponudom. Od brojnih vinskih cesta i cesta maslinovog ulja s bogatom ponudom kvalitetnih proizvoda preko vrhunskih konoba i restorana do agroturističkih domaćinstava kao vrha tradicionalne eno-gastro ponude domaće proizvodnje. Eno – gastro ponuda Istre prilagođena je izbirljivom nepcu i svačijem džepu. 

Čak pedesetak vrsta sireva iz nekoliko zemalja – Hrvatske, Francuske, Italije, Švicarske i velike Britanije – nudi Cheese bar Barolin u Poreču, jedinstveni ugostiteljski objekt takve vrste u Istri.

Na istoj lokaciji na porečkoj Peškeri obitelj Barolin je prije sedam godina otvorila dućan odnosno delikates-shop s istarskim delicijama, prodajući najcjenjenije istarske proizvode, od vina i tartufa do sireva i rakija. 

Prije dvije godine Dario Barolin se odlučio malo promijeniti koncepciju, specijalizirati se za sireve i to u internacionalnom rasponu, ali i omogućiti gostima da sjednu i kušaju sve što im se nudi. Osim pedesetak vrsta sireva, u Cheese baru Barolin može se kušati i pedesetak etiketa istarskih vina i to na čaše, a povrh sireva i vina u ponudi su još i pršut iz lokalnih OPG-ova, bakalar s raznim aromama od Aldena iz Baderne, inćuni iz višnjanskog S.I.C.-a, friški domaći kruh odnosno peciva koja se dnevno peku u samom objektu, craft piva iz pivovara San Servolo i Bura, likeri i rakije iz destilerija Sempervivum u Velenikima i Istarska kapljica u Kašteliru, te pedesetak etiketa maslinovih ulja iz cijele Istre, mnoga među njima označena i etiketom Flos olei.

TURIZAM24 ENO preporuka: crna vina teran, merlot, cabernet sauvignon i borgonja, a od bijelih malvazija, pinot i mirisni muškat. Posebna preporuka je istarska supa. To je mješavina terana i borgonje, koja se mlako zagrije u glinenom vrču uz dodatak šećera, papra i maslinovog ulje u malim količinama. Poseban sastojak je zagoreni kruh. Ostalo vam nećemo otkriti…. 

TURIZAM24 GASTRO preporuka: specijaliteti na bazi divljih šparoga u proljeće, tartufa i gljiva u jesen. U prohladne zimske mjesece odlično krijepe istarske kobasice u vinu s kupusom. Istarska maneštra s kukuruzom i njoki s gulašom jednako prijaju tijekom cijele godine.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno