Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Istrijani otvaraju terase kafića, potvrdio je načelnik Stožera

OD 1. ožujka u Istri planiraju otvoriti terase kafića, odnosno ugostiteljskih objekata, a do tada će županijski Stožer civilne zaštite još procijeniti epidemiološko stanje na istarskom poluotoku. Potvrdio je to u utorak novinarima načelnik Stožera Dino Kozlevac, ustvrdivši da je ova odluka donesena na tragu povoljne epidemiološke situacije u Istri.

Kozlevac je naglasio izvrsnu suradnju s Obrtničkom komorom i Cehom ugostitelja Istarske županije od početka pandemije, tijekom koje su svi dionici iskazali razumijevanje za epidemiološko stanje i brigu o zdravlju ljudi u Istri.

“Planiramo otvaranje terasa kafića, odnosno ugostiteljskih objekata od ponedjeljka, 1. ožujka s tim da ćemo još sljedeći tjedan procijeniti epidemiološko stanje na području Istre, koje je za sada povoljno”, istaknuo je.

Razgovori o opuštanju i drugih mjera u ožujku

Tek nakon toga, naglasio je, Stožer će u vezi s tim donijeti definitivnu odluku, a potom nastavljaju razgovore o opuštanju drugih mjera koje bi se trebale dogoditi tijekom ožujka.

“Međutim, ništa ne želim u ovom trenutku prejudicirati, koje mjere, kada će se one donijeti i na koji način”, kazao je Kozlevac.

Novinarima je odgovorio da će sportaši koji treniraju u dvoranama morati još pričekati do 1. ožujka, jer se po tom pitanju sve pojedinosti dogovaraju s Nacionalnim stožerom civilne zaštite.

“Shodno našem konzervativnom pristupu postepenog opuštanja mjera ne želimo da dođe do nagle akumulacije opuštanja mjera. Zato smo sve odluke u Istri do danas donijeli sa zadrškom”, istaknuo je.

U ponedjeljak i srednjoškolci u školama

Napominjući da je jučer u Istri počela nastava u višim razredima osnovnih škola, Kozlevac je najavio da u ponedjeljak u škole kreću i učenici srednjih škola, a nakon toga, dodao je, otvaraju se i terase te dvorane za sport “koliko će to biti moguće”.

“To je determinirano s ukupnim opuštanjem mjera u sportu”, poručio je i dodao kako će se ovih dana vidjeti učinak tih mjera.

Ponovivši kako vezano za širenje zaraze koronavirusom okruženje nije dobro te da Istra nije izolirani otok, Kozlevac je ponovio da će Stožer pratiti situaciju i pritom biti vrlo oprezan.

“Mi smo vrlo blizu zelenoj zoni, trenutno po našim brojkama imamo incidenciju od 29 zaraženih na 100 tisuća, no nemamo iluzija da ćemo jednostavno doći do tog broja jer virus i dalje cirkulira. Kada bi uspjeli zadržati ovo stanje, bilo bi jako dobro”, zaključio je.

Mnogi ugostitelji smatraju da im prodaja pića za van ništa ne znači

Podsjetimo, od jučer su u cijeloj zemlji na snazi ublažene mjere. Kafićima je tako dopušteno prodavati pića, ali bez zadržavanja. Iako se govorilo da bi u veljači mogle biti dozvoljene terase, to se nije dogodilo.

Ugostitelj i član Nezavisne udruge ugostitelja Dražen Biljan danas je u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog rekao da kava za van nije nikakvo popuštanje mjera.

Kaže da su samo s ovom mjerom kafići izjednačeni s drugima, a što nije bio slučaj kad im je bilo zabranjeno prodavanje kave za van.

“Ova mjera je donijela konačno izjednačavanje i na našu sekciju caffe barova. Mjesecima smo pričali da su kriteriji neujednačeni. Ovom mjerom, odnosno popuštanjem da i kafići mogu spremati kavu za van, konačno je ispravljena nepravda”, kaže.

“Kava za van nije popuštanje mjera. Mi smo jedina djelatnost koja je zatvorena, dajte i nama da počnemo plesati. Popuštanje mjera će biti kad nam date da ugostimo naše građane. Od jeseni apeliramo na Stožer da pozove ugostitelje na razgovor”, poručio je ugostitelj Dražen Biljan u emisiji “U mreži Prvog”.

Poručio je kako su ugostiteljski objekti sigurna mjesta te da je većina ugostitelja poštivala mjere.

“Ja garantiram da smo sigurna mjesta i da ćemo sačuvati zdravlje građana”, dodao je Biljan.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Sourceindex.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno