Subota, 10 lipnja, 2023

Istra u srcu Europe jedina u zelenoj boji, vijest prenijeli i njemački mediji

Istra u srcu Europe jedina u zelenoj boji

Nakon što je belgijsko Ministarstvo vanjskih poslova na svojim mrežnim stranicama objavilo kako se jedino Istra u srcu Europe ističe u zelenoj boji, sada istu vijest prenose i njemački mediji.

Istra je u ranoj fazi tražila regionalni pristup ograničenju slobodnog kretanja tj. da se epidemiološki mapirati i pojedinačno gledati svaku županiju, kao u Hrvatskoj tako i u EU, te je poduzimala epidemiološke mjere koje su se građani držali, te je kako i prije tako i danas, regija s najmanje novooboljelih, kako u Hrvatskoj tako i u Europi.

Upravo prošli tjedan je i postignut dogovor između država članica EU, a kojim su se definirali zajedničke kriterije za označavanje regija prema broju zaraženih koronavirusom. Na temelju podataka koje dostavljaju države članice u Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, objavit će se kartu zemalja EU po različitim bojama ili zonama ( zelena, narančasta, crvena, siva ) – i to po regijama, što je ključno.

Veliki je to korak naprijed, jer sada će ograničavanje putovanja prema nekoj državi biti transparentno i automatizirano, bez političkih “igrica”, što je preduvjet za stabilnost turizma. Vijest donosi hr.turizam

Dok druge države uvode policijski sat Istra i dalje zelena

I zato ne čudi fokus medija na Istru, jer dok druge države uvode policijski sat i sve strože epidemiološke mjere, Istra je jedina od svih država i regija u zelenoj boji.

S obzirom na činjenicu da smo vrlo blizu Italije i da veliki broj ljudi iz Istre svakodnevno odlazi raditi u Italiju, pratili smo situaciju u Italiji od početka veljače i na vrijeme se pripremili za moguće širenje zaraze. Čim se pogoršala situacija u Italiji, odmah smo poduzeli odgovarajuće mjere koje su u konačnici odredile čitav tijek uspješne borbe protiv Covid-19. Osam dana prije nego što je nacionalni krizni tim uveo zaštitne mjere, mi smo već ograničili slobodno kretanje Istrom, smanjili radno vrijeme određenih institucija i poduzeća, uveli obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima i razne druge mjere te na taj način spriječili puni opseg pandemije COVID-19 “, direktor Istarske turističke zajednice, Denis Ivošević rekao je za sea-help.eu, a prenosi RTL.de.

Kad je ljeti porastao broj zaraza koronom u Hrvatskoj, Istra je odmah reagirala. Nošenje zaštitnih maski postalo je obvezno u svim trgovinama, a ruke su morale biti dezinficirane prije ulaska u trgovinu. Samo je 15 kupaca smjelo ući u supermarket na 100 četvornih metara prodajne površine. Za tjedne tržnice koje se odvijaju na otvorenom bilo je dopušteno 20 posjetitelja na 100 četvornih metara prostora, također uz obavezno nošenje maski. Isto tako, vozači javnog prijevoza više nisu smjeli prevoziti ljude bez maske. Na plaži su primijenjene i posebne mjere predostrožnosti, kao recimo ležaljke koje su bile široko razmaknute i redovito se dezinficirale.

Turisti i stanovnici Istre su se ponašali uzorno tijekom ljeta i zasluženo ostali zeleni

Istra je otkazala sve velike događaje u ljetnoj sezoni, no razvila neke druge koncepte sukladno epidemiološkoj situaciji. “Mnogo smo uložili kako bismo odmor učinili sigurnim za sve uključene”, rekao je Ivošević za Süddeutsche Zeitung.

Čini se kao da su se turisti i stanovnici Istre ponašali uzorno kako bi sačuvali svoju malu zelenu oazu usred pandemije crvene korone, zaključuju u prilogu RTL-a.

Kako je njemačko tržište naše glavno emitivno tržište, a pogotovo Istri, koja među ostalim ima i suradnjom s FC Bayernom, ovakve vijesti su izuzetno pozitivne. Ne vezano uz trenutnu situaciju i turističku sezonu, situacija u Istri tijekom cijelog ljeta, kao i sada, velik je zalog za 2021. godinu jer Istra je opravdala povjerenje i dokazala da su spremi brzo reagirati, što je daje veliku sigurnost turistima. Upravo sigurnost i pravodobna reakcija na izvanrednu situaciju, bit će valute koje će se tražiti druge godine.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno