Srijeda, 29 ožujka, 2023

Istra ponovno laureat među maslinarima na svjetskom nivou

Istra je šestu godinu zaredom najbolja svjetska regija za ekstra djevičansko maslinovo ulje, rezultati su to jedinog svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei 2021.

Istra je u srijedu 7. listopada 2020. doznala rezultate jedinog svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei 2021.I ovoga puta rezultati su sjajni Istru i istarske maslinare. Naime, čak 71 maslinar iz Istre proizveo je toliko kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje da zaslužuje prestižnu nagradu. Odnosno, uvrštenje u novo, dvanaesto izdanje Flos Oleia.

Istra s titulom najboljeg

Istru će tako u 2021. godini ponovo krasiti titula najkvalitetnije svjetske regije za ekstra djevičanska maslinova ulja. Posebno je to važno s obzirom na to da se u publikaciji nalaze ulja iz cijelog svijeta. Točnije, iz 54 maslinarske države te su se istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od čak 14%. 

Ovakav svjetski uspjeh zasigurno pridonosi brendiranju Istre kao gastronomske destinacije. Pogotovo obzirom na to da je ekstra djevičansko maslinovo ulje glavni dodatak jelima i osnovni prehrambeni proizvod mediteranske kuhinje. Zbog svojih organoleptičkih i ljekovitih svojstva cijenjeno je svugdje u svijetu.

Uvršteno je 73 ulja iz Hrvatske

Svake godine pred taj dan s velikim se nadama i iščekivanjima očekuju rezultati. Do sada je taj dan uvijek bio radostan za Istru, za istarski turizam, a najviše za svakog istarskog maslinara koji je uvršten u vodič ponaosob.

U novom izdanju tzv. biblije za ekstra djevičanska maslinova ulja uvršteno je 73 ulja iz Hrvatske od kojih je 71 iz Istre, a dva iz Dalmacije. Veliki broj istarskih maslinara postigao je bolje rezultate u odnosu na lani. To je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

Flos Olei

Flos Olei, prvi je međunarodni vodič posvećen ekstra djevičanskim maslinovim uljima. Prema zrazito strogim kriterijima, ocjenjuju vrsni stručnjaci-degustatori, koordinirani od strane Marca Oreggie, urednika i izdavača vodiča, te Laure Marinelli. Vodič za 2021. će uskoro ugledati svijetlo dana, odnosno na 884 stranice izaći iz tiska u dvije jezične varijante. Na talijansko-engleskom i talijansko-kineskom tisku, a predstavit će odabrane zemlje sa 5 kontinenata te 86 svjetskih karata maslinarskih područja.

Sourceistra.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno