Srijeda, 4 listopada, 2023

Istra bi, ako ovako nastavi, mogla doseći čak 70% rekordne 2019.

Ako epidemiološka situacija na Poluotoku ostane pod kontrolom, do kraja sezone Istra bi mogla dosegnuti oko 65 do 70 posto prometa rekordne 2019. godine. Lani je realizirano 13, 5 milijuna noćenja, što je 47 posto noćenja ostvarenih 2019. godine. Ako nas, pak, zahvati treći val epidemije, sezona bi vrlo lako mogla pasti u vodu. Direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević ipak se nada da se neće dogoditi najgore iako su i dalje sve karte otvorene.

– Pred vratima nam je Uskrs, ali za taj blagdan ne očekujemo posebno velik promet. Doći će domaći gosti i malo Slovenaca. Od Talijana ne očekujemo mnogo. Kada bi potrajala situacija da Istra ostane u zelenoj zoni do Uskrsa, možda bi nas mogli iznenaditi Nijemci, koji su tu informaciju istaknuli u svojim najvažnijim medijima. Značajniji broj dolazaka i noćenja očekujemo u drugoj polovici svibnja, kada počnu praznici za Duhove u Njemačkoj – najavio je Ivošević. Naime, Istra je uz španjolsku Mallorcu, prema podacima uglednog njemačkog Instituta “Robert Koch”, jedina zelena regija na Mediteranu, međutim, neizvjesnost je i dalje prevelika. No, dobar je to početak pozitivne promidžbe Istre na ovom najvažnijem turističkom emitivnom tržištu. Oni, kao i Slovenci, nisu podbacili, za razliku od Austrijanaca, Talijana i Nizozemaca, koji su išli svojim kućama baš onda kada se od njih najviše očekivalo – u kolovozu. Ivošević smatra da je lani zakazala diplomacija i da na toj grešci Hrvatska mora ove godine itekako naučiti svoju lekciju.

Brzo testiranje

– Uvrstili su nas na crvenu listu i time je polovicom kolovoza počeo rapidan i konstantan pad turizma u Istri zbog banalnih stvari s nacionalne razine. Barem mjesec dana prije toga spočitavali su nam da ne otvaramo diskoteke i noćne klubove. S druge strane, ulaz s istočnih granica bio je prilično labav i to su bili jedni od osnovnih kriterija zašto je Istra, ali i cijela zemlja, dospjela na crvenu listu. Ove godine to možemo spriječiti jedino lobiranjem i snagom argumenata. Mi smo lani sve naše snage ulagali upravo u demantiranje lažnih vijesti koje su se širile, primjerice, u njemačkim i austrijskim medijima, gdje se prikazivalo onečišćenje mora iz 2018. godine. Austrija je čak u svojoj kampanji naglašavala čistoću svojih jezera i da se tamo nitko ne može nabosti na morskog ježinca. Gerila-marketing u funkciji lažnih vijesti lani je radio neumorno. A toga se i ove godine pribojavamo – ističe Ivošević. Ističe da bi bilo i od velike važnosti kada sve jadranske županije ne bi bile u jednoj regiji na europskoj covid-karti, što je sada slučaj. Budu li se gosti morali testirati prije povratka u svoju zemlju, trebalo bi, smatra Ivošević, postaviti što više punktova za brzo antigensko testiranje.

Damping cijena

– Oni će biti jedan od ključnih elemenata za spas turističke sezone. Ako se bude pokazalo da bi i to moglo polučiti promotivni efekt, mogli bismo razmisliti i o sufinanciranju tih testova – ističe Ivošević, koji se poput većine turističkih djelatnika ove godine posebno pribojava konkurencije.

– Doći će sigurno do dampinga cijena, a nama je tu teško konkurirati jer imamo mali broj ležajeva u čvrstim objektima da bismo mogli na sličan način snižavati cijene – kaže. Smatra da će sezona po broju noćenja u određenim objektima biti slična lanjskoj. To znači da će od situacije prije svega profitirati privatan smještaj, i to posebno izolirane kuće i vile s bazenima. Na drugom mjestu su kampovi, a tek na trećem hoteli. Ivošević se nada i povratku Britanaca, koji bi se trebali otvoriti putovanjima krajem svibnja. U posljednjih mjesec dana intenzivni su pregovori s avioprijevoznicima kao što su Easyjet, Jet2Com i Ryanair o uspostavi letova prema Istri. Jednako tako, Istra priprema i kampanju, vrijednu milijun eura, koja će biti lansirana 20 dana prije otvaranja sezone.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno