Srijeda, 4 listopada, 2023

Istarska županija pozvala privatne iznajmljivače na eko certificiranje smještaja

U sklopu Eco Domus programa, kroz kriterije za uvrštenje i dobivanje markice, vrednuju se lokalne vrijednosti kroz informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima…

Istarska županija danas je objavila poziv za eko certificiranje privatnog smještaja u Istri, odnosno za dobivanje županijske eko markice EcoBonus. Za sada je u program Eco Domus uvršteno 44 objekata koji su zadovoljili najmanje 50 osnovnih kriterija u 12 kategorija. Primjerice, osim selektiranog prikupljanja otpada, takvi objekti moraju koristiti eko certificirana sredstava za pranje i čišćenje te takve toaletne proizvode, prirodne materijale te štediti vodu i energiju.

– Eco Domus je nastavak aktivnosti vezanih uz diversifikaciju privatnog smještaja u Istri, koji je započet projektom Istra Bike&Bed, a nastavlja se ovim programom, s ciljem poticanja privatnih iznajmljivača da svoje sadržaje i usluge prilagode i nude gostima na odgovoran i održiv način. Održivi turizam je vrlo važan jer zadovoljava potrebe turista i domicilnog stanovništva, ne uzrokuje devastaciju okoliša već uvažava ekonomske, društvene, ekološke i kulturne vrijednosti određene destinacije, pojašnjava pročelnica za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković.

U sklopu Eco Domus programa, kroz kriterije za uvrštenje i dobivanje markice, vrednuju se lokalne vrijednosti kroz informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima, o uređivanju okoliša autohtonim biljnim vrstama, promociji tradicionalnih proizvoda i suvenira, o mogućnostima učenja i/ili sudjelovanja u tradicijskim običajima, promociji lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda i dr.

Program  je namijenjen kućama za odmor ili  apartmanima, isključivo ukoliko cijelim objektom u kojem se nalaze upravlja ista osoba, s najviše 30 ležajeva. Također, prilikom odabira objekata, prednost imaju iznajmljivači iz onih sredina u kojima se već provodi sustavno selektivno prikupljanje i zbrinjavanje otpada, koji su registrirani za cjelogodišnje poslovanje i iznajmljivanjem se bave najmanje 3 godine.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno