Petak, 31 ožujka, 2023

Inspiracija-projekt revitalizacije industrijske baštine. Tri turističke ture kroz industrijsku prošlost

U proteklih mjesec dana u okviru projekta Inspiracija održane su tri turističke testne ture po industrijskoj baštini grada Rijeke u izvedbi turističkih agencija Riviera Secrets i Promotiv Travel. Ture je organizirala tvrtka Subjekt iz Rijeke, kao partner na projektu prekogranične suradnje “Inspiracija – Revitalizacija gradova industrijske baštine Trbovlja, Slovenske Bistrice, Labina i Rijeke kroz razvoj kulturnog turizma”,  koji je financiran kroz Program suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014 – 2020.

Projekt INSPIRACIJA potiče revitalizaciju slovenskih i hrvatskih gradova s bogatom industrijskom baštinom – Trbovlja, Slovenske Bistrice, Labina i Rijeke, kroz stvaranje novih sadržaja u turizmu koji će ponovno oživjeti nekoć aktivne industrijske objekte.

Četiri grada slične industrijske prošlosti predstavljaju novu prekograničnu turističku turu, od pilana i mlinova Pohorja preko rudnika u Trbovlju i Labinu do Riječkog pristaništa, na kojoj će se razviti niz novih kulturnih i turističkih proizvoda te kulturnih manifestacija poput Festivala industrijske baštine i Bijenala industrijske umjetnosti.

Električnim biciklom kroz industrijsku baštinu grada Rijeke

Projekt Inspiracija uspostavlja prekograničnu kulturnu-turističku rutu od Slovenske Bistrice do Trbovlja, Labina i Rijeke. Na ruti su se posjetitelji upoznati s bogatom zanatskom i industrijskom baštinom gradova od Pohorja do Jadrana, koja je predstavljena na originalan način i uz pomoć moderne tehnologije. Osnovane su atraktivne turističke točke na ostacima nekad uspješnih industrija te su pripremljeni razni kulturni, umjetnički i društveni događaji. Moderne informacijske točke i sobe za bijeg pružaju posjetiteljima jedinstven doživljaj i interaktivna iskustva.

Kružna tura industrijskom baštinom Labina i Rijeke

Kružna tura Labin-Rijeka je obuhvatila fakultativni razgled muzejske mobilne mašine u DKC “Lamparna”, Bijenale industrijske baštine po lokacijama u Labinu, posjet suvenirnice “Meranija” u Labinu, razgled Fortice, uz izvedbu interpretativne šetnje Istre Inspirita Štorije o Labinu po lokacijama: Društveno-kulturni centar “Lamparna”, info točka projekta Narodni muzej Labin i Memorijalna zbirka Matije Vlačića Ilirika gdje su posjetitelji bili uključeni u priču o rudarskom životu, ali i saznati sve o ličnostima vezanim za istarsku povijest, točnije Matiji Vlačiću Iliriku i Giuseppini Martinuzzi.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno