Srijeda, 4 listopada, 2023

Influenceri nisu zanemarivi za uspjeh turističke destinacije!

Influenceri su osobe koja ima utjecaj na druge ljude i time mogu djelovati na njihova stajališta i viđenja raznih stvari. 

S marketinškog je stajališta važno reći da influenceri imaju moć utjecati na odluke drugih kupaca tj. na ljude koji ih prate.

Influenceri su individualci koji su praćeni u određenoj niši kojom se bavi. Razina praćenosti određenog influencera ovisi o više faktora, a najvažniji su popularnost niše kojom se bavi i jezik kojim govori. U današnjoj je svakodnevici nemoguće izbjeći riječ influencer.

Važnost online marketinga raste iz dana u dan.

Tako nije zaobišao ni turizam kao značajnu granu hrvatskog gospodarstva. Iako je nedavno u medijima pokrenuta hajka na ovu vrstu marketinga, ne smijemo zanemariti važnost istog na turistička kretanja.

Dijeljenje iskustava, fotografija i video uradaka s putovanja postalo je nezaobilazno. Gledanje, pretraživanje i pregledavanje takvih sadržaja zapravo direktno utječe na nečiju odluku kako provesti svoje slobodno vrijeme. Preduvjeti da biste bili turist zapravo su upravo ti. Slobodno vrijeme, želja za putovanjem i novim iskustvom i – novac.

Osobe koje promoviraju sebe i svoja turistička iskustva zapravo utječu i na druge putem svojim profila na društevnim mrežama.

Veliki svjetski turistički brendovi i kompanije već su to i prepoznale. Pa se influencerima konstantno nude poslovne suradnje u vidu reklamiranja upravo njihovih proizvoda.

Sam primjer razmišljanja ”izvan okvira” daje nam Turistička zajednica grada Dubrovnika.

Oni su samo ove sezone sufinancirali nekoliko travel i lifestyle blogera i influencera kako bi promovirali sam grad. Besplatna tura po gradu, razgled zidina ili besplatne ulaznice za znamenitosti bile su dovoljne kako bi Dubrovnik zauzeo prostor na njihovim društvenim profilima.

Moć Facebook-a, Instagrama, Twittera i sl. online platformi ne smije se zanemariti. Rijetko koja osoba danas ne živi i svoj virtualni svijet putem društvenih mreža.

Sve informacije danas ne nalazimo na Google-u već pitamo putem Facebook grupa, obraćamo se onima koji tu informaciju imaju ili se informiramo gdje ići kod onih koji su tamo već bili.

Kralj Instagrama Dana Bilzerian u Dubrovnik je stigao u srpnju. Na mega jahti svoje vrijeme provodio je u Dubrovniku i time privukao zanimanje svih hrvatskih medija, ali i inozemnih. Njegova šetnja Stradunom bila je popraćena od strane njegovih 32 milijuna pratitelja. Ima li bolje besplatne reklame za grad od toga? I je li uopće moguće bolju imati?

Turistička zajednica smatra da su samo ovim pokrili tržišta Velike Britanije, Njemačke i Slovenije, a zasigurno i još neka, nama važna aemitivna tržišta.

Influenceri: rend kojim ljudi ”slijede” svoje virtualne idole doista je nešto u što turizam treba ulagati.

Digitalni i alternativni kanali marketinga su poželjni. No, nije samo dovoljno dobiti objavu o destinaciji na profilu nekog influencera ili blogera. Bit je potaknuti raspravu, odnosno komentiranje kako bismo dobili razmjenu informacija. Isto tako, time dobijamo razmjenu iskustava u toj destinaciji kao i dodatne objave sudionika rasprave.

Komunikacijski stručnjaci naglašavaju da video uratci turističkih zajednica jesu hvalevrijedan pokušaj, no bitna je i interakcija. Odnosno, valja stvoriti interakciju kako biste dobili povratnu informaciju i znali je li netko otputovao u destinaciju zbog onog što je na videu prikazano.

Neki od vrsnih primjera koliko influenceri i blogeri mogu pridonijeti promociji destinacije zasigurno su Hofit Golan, tv voditeljica, dobitnica nagrade za najinfluencericu u 2020.

Samo nju prati više od 2,1 milijun pratitelja. Njenim dolaskom u Dubrovnik, grad je dobio izvrsnu reklamu na britanskom tržištu i šire. Također Bill Perkins koji je u Dubrovniku uživao ssa spomenutim Bilzerianom. Na Lovrijencu je čak i zaprosio svoju djevojku, a njegove fotografije vidjelo je preko 400.000 njegovih pratitelja.

 Naime, veća je šansa da ćete posjetiti neko mjesto ili kupiti neki proizvod ako vam ga prijatelj preporuči. Tu dolazimo do posebnosti influencera. Oni imaju doticaj s publikom na svakodnevnoj bazi te se nakon nekog vremena doimaju kao prijatelji, što na neki način i jesu.

Najveći korisnički račun na Instagramu u 2019. je, pogađate, upravo Instagramov s približno 277.55 milijuna pratitelja, a taj broj neprestano raste. 

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno