Nedjelja, 29 siječnja, 2023

Ima nade za turističku sezonu – korona popušta, gosti nam stižu

Rezervira se smještaj već za drugu polovicu lipnja, kao i za cijelo ljeto. Puno je upita gostiju i svi traže informacije o epidemiološkim uvjetima ulaska i povratka u svoju zemlju. Najviše ih zanima u kojoj je Hrvatska “boji“ na epidemiološkoj karti Europe jer o tome im ovise uvjeti povratka i moguća karantena kod kuće. Valjda će se sada i u tom pogledu stvari popravljati pa će biti lakše – kaže nam vlasnik agencije za posredovanje u turističkom iznajmljivanju obiteljskog smještaja.

Jedra optimizma za ovogodišnju sezonu pogurala je i Njemačka, čiji je Institut “Robert Koch” upravo uklonio Hrvatsku s “tamnocrvene” liste visokorizičnih zemalja od koronavirusa. Tako se Hrvatska službeno od nedjelje u ponoć više ne smatra područjem visokoga rizika, nego rizičnim područjem (crvena boja), priopćio je institut. To znači da putnici iz Hrvatske nakon dolaska u Njemačku uz predočenje negativnog testa na koronavirus ili potvrde o cijepljenju, neće morati u obaveznu karantenu od 10 dana kao do sada. Za avioputnike ostaje obveza negativnog testa prije ukrcavanja na let. Od njega su oslobođeni oni koji su cijepljeni s dvije doze protiv koronavirusa ili su preboljeli COVID-19.

“Važno je da smo prije kraja svibnja stigli u “rizičnu” zonu tako da s poboljšanjem epidemiološke situacije dođemo u još bolju poziciju. Odmah nakon najave da nismo više visokorizični, pojačali su se upiti i informacije potencijalnih gostiju, koji sada znaju da ne moraju u karantenu nakon povratka u Njemačku. Većina gostiju računa na dolazak automobilom na Jadran jer se termin početka avioletova stalno pomiče. Praznike za blagdan Duhova koji su upravo u tijeku u Njemačkoj većina Nijemaca ili ostaje kući ili idu prema Austriji i Italiji”, kaže Romeo Dragicchio, direktor HTZ-a u Njemačkoj.

U isto vrijeme su Grčka, Portugal, Malta i veći dio Španjolske, pa čak i Turska za Nijemce trenutno epidemiološki sigurnije zemlje za putovanje od Hrvatske, ali su one za njih ipak isključivo aviodestinacije, što komplicira i poskupljuje odabir.

Blizina Hrvatske u koju se može i automobilom velika je prednost, ali Hrvatsku čeka još dug put od crvene preko narančaste i žute do zelene boje epidemiološke ugroze. Slična je pozicija Hrvatske i u Austriji, gdje smo druga najtraženija zemlja za odmor nakon Italije, ali s “počekom”, jer naša epidemiološka situacija svrstava nas u Austriji na tamnocrvenu listu visokorizičnih zemalja. To znači da se nakon povratka iz Hrvatske trenutno i u Austriji mora u 10-dnevnu izolaciju.

Na rang listi zemalja koje su nam na početku ljetne sezone slale najviše gostiju je i Slovenija, odakle smo lani imali najmanji pad broja dolazaka, a tamošnji turistički znalci tvrde da će ove godine biti jednako dobro. Unatoč turističkoj kampanji “Ostani kući“, koju Slovenija intenzivno provodi, i ove godine će Slovenci masovno na Jadran.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno