Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Ima li šanse da Zagreb dobije redovnu liniju prema Americi?

Po prvi puta od neovisnosti Republike Hrvatske, ovog smo ljeta imali redovnu direktnu liniju između Hrvatske i New Yorka. Naime, dva američka avioprijevoznika, United Airlines i Delta Air Lines, od srpnja do listopada povezivali su New York i Dubrovnik. Hoće li ovi avioprijevoznici prometovati prema Dubrovniku i sljedećeg ljeta te postoji li šansa da iduće godine i Zagreb dobije redovnu liniju prema SAD-u? Odgovori na ova pitanja slijede u nastavku teksta.

Vijest o uvođenju redovnih linija dva američka avioprijevoznika, United Airlinesa i Delta Air Linesa između New Yorka i Dubrovnika ove je godine odjeknula u Hrvatskoj i regiji, piše Croatian Aviation. Redovne linije iz New Yorka prema Hrvatskoj nije bilo od osamostaljenja države, kako je moguće da će baš sada, usred globalne pandemije, američki prijevoznici letjeti prema Hrvatskoj i to čak 8 puta tjedno?

Razlog je, naime, logičan. Ministarstvo turizma i športa Republike Hrvatske i Hrvatska turistička zajednica odradile su jako kampanju u kasno proljeće te donijeli odluku kako će američki državljani moći doći u Hrvatsku na odmor te su ujedno propisali poprilično jednostavne zahtjeve za same putnike. Taj je potez bio ključan – napravljen je dovoljno rano, toliko rano da je Hrvatska bila među prvim zemljama u svijetu koja je jasno dala do znanja da će američki turisti moći ući u Hrvatsku. Kako su dva avioprijevoznika, i Delta Air Lines i United Airlines, baš kao i drugi prijevoznici diljem svijeta, imali velike kapacitete neraspoređene za ljetnu sezonu koja je sada iza nas, kompanije su odreagirale na ovaj potez i u vrlo kratkom roku ispregovarale sve detalje s dubrovačkom zračnom lukom. Reklo bi se, the rest is history. Širokotrupni zrakoplovi tipa B767-300ER čak 8 puta tjedno slijetali su u Zračnu luku Dubrovnik ovog ljeta, od početka srpnja do početka listopada, čim je američkim turistima osiguran svojevrstan most prema Dubrovniku. Kako doznajemo, zrakoplovi su bili odlično popunjeni, a cijene karata na ovim linijama nisu bile niske, što samo potvrđuje veliki interes putnika.

Završila je ljetna sezona i zrakoplova ova dva prijevoznika više nema u Dubrovniku. Iako se mnogima ljetna sezona 2022. čini daleko, avioprijevoznici upravo sada rade na pripremama linija za ljetnu sezonu, raspoređuju svoje kapacitete i pregovaraju sa zračnim lukama.

Ono što za sada znamo jest to da se United Airlines planira vratiti u Dubrovnik i sljedećeg ljeta na redovnoj liniji iz New Yorka (Zračna luka Newark). Kompanija je pustila karte u prodaju i planira između Dubrovnika i New Yorka prometovati od 27. svibnja do 26. listopada 2022., gotovo 2 mjeseca dulje nego što je to bio slučaj ove godine. Trenutno su najavljena četiri leta tjedno, no na ovo ćemo se još vratiti u nastavku teksta.

Za razliku od Uniteda, američka Delta još nije pustila karte u prodaju na ovoj liniji, iako su najavili svoj ljetni program za sljedeću godinu. Da li to znači da ih više nećemo vidjeti u Dubrovniku? Ne. Naime, kako nam je potvrđeno od jednog izvora iz same kompanije, Delta trenutno razmatra brojne mogućnosti i druge linije za sljedeće ljeto, pa trenutno linija između Dubrovnika i New Yorka ovog avioprijevoznika ovisi o tome hoće li neka druga tržišta prema kojima Delta Air Lines prometuje u normalnim okolnostima biti otvorena sljedeće godine. Ako se to dogodi, Delta će svoje kapacitete usmjeriti upravo na takva tržišta, čime ne bi bilo operativnog prostora za liniju prema Dubrovniku. Delta svakako ima još vremena za odluku, naime, ove je godine linija prema Dubrovniku najavljena svega dva mjeseca prije prvog leta, u svibnju. S druge strane, United strpljivo čeka što će Delta napraviti po pitanju dubrovačke linije. U slučaju da Delta ne poleti prema jugu Hrvatske, možemo očekivati ili povećanje broja tjednih letova United Airlinesa na liniji između New Yorka i Dubrovnika i/ili uvođenje zrakoplova većih kapaciteta. Time će se, u smislu raspoloživog broja sjedala, nadomjestiti odustajanje jednog avioprijevoznika na liniji između dva grada.

Sve je krenulo s American Airlinesom

American Airlines bio je prvi američki avioprijevoznik koji je uspostavio redovnu liniju između SAD-a i Hrvatske nakon čak 28 godina. Naime, u ljeto 2019. godine zrakoplovi American Airlinesa prometovali su na redovnoj sezonskoj liniji između Philadelphije i Dubrovnika, od lipnja do početka listopada. Do rujna su letovi prometovali tri puta tjedno, a u rujnu čak četiri.

American je bio zadovoljan rezultatima ove linije pa je krajem ljetne sezone 2019. godine najavio svakodnevne letove prema Dubrovniku u 2020. godini. Naravno, zbog globalne pandemije do povećanja broja tjednih letova nije došlo, baš naprotiv, American je zbog krize u potpunosti ukinuo ovu liniju i nije ju obnovio ni ove godine. Iz kompanije su nam odgovorili na upit kako trenutno nemaju u planu uspostavu redovnih operacije prema Hrvatskoj, no ističu da je do Hrvatske moguće doći uz presjedanje u jednom od europskih čvorišta. Kako god bilo, American je odličnim rezultatom na liniji između Philadelphije i Dubrovnika u 2019. godine drugim američkim prijevoznicima (Delti i Unitedu) pokazao potencijal hrvatskog tržišta, što su prijevoznici iskoristili ove godine.

I Zagreb želi redovnu vezu sa SAD-om

Godinama se priča o uvođenju redovne linije prema glavnom gradu Hrvatske. Brojni bivši ministri prometa i turizma pompozno su najavljivali skoro uvođenje redovne linije između Zagreba i SAD-a, no to se do sada nije dogodilo. Hoće li se to dogoditi sljedeće godine? Možda! Kompanije uvijek ispituju nove mogućnosti, a isto vrijedi i za Zagreb. Naime, postoji mogućnost da će upravo United Airlines uvesti redovnu liniju prema Zagrebu, a logičan izbor bi bio New York (Zračna luka Newark) ili Chicago. S druge strane, teško je za očekivati da će jedan američki avioprijevoznik prometovati na dvije linije prema Hrvatskoj koja je, globalno gledano, za američke turiste razmjerno malo tržište.

Također, ako Delta Air Lines sljedećeg ljeta ne poleti prema Dubrovniku, postoji li mogućnost dolaska u Zagreb? Da, svakako. U tom smislu od Delte možemo očekivati redovnu liniju prema Zagrebu iz New Yorka, Bostona ili Atlante. Svakako ne treba isključiti ni American Airlines koji prema Europi prometuje najviše iz Philadelphije, a zatim i New Yorka.

Šanse za redovnom linijom između Zagreba i SAD-a se povećavaju, posljednji pozitivni korak jest činjenica da je ukinut vizni režim za hrvatske državljane koji u SAD putuju iz turističkih i/ili poslovnih razloga, trgovinska razmjerna raste a američki se turisti ponovno vraćaju u Hrvatsku. Na povratak turista ove su godine, naravno, najviše utjecale dvije redovne linije prema Dubrovniku.

Kako god se odvila priča ove zime, redovnih letova između SAD-a i Hrvatske trebalo bi biti i sljedećeg ljeta. Ako ne dođe do velikih promjena, u prometu bi zasigurno trebala biti linija između Dubrovnika i New Yorka s Unitedom Airlinesom, a u mjesecima koji su pred nama možda dočekamo i službenu najavu američkog avioprijevoznika o uvođenju linije prema Zagrebu.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno