Nedjelja, 24 rujna, 2023

Iako su granice unutar EU otvorene, svaka zemlja ima svoje pravilo tko u nju može ući

U dosta europskih zemalja turistički ulazak još nije moguć, posjet obiteljima dosta je kompliciran, a državljanima trećih zemalja, u koje spadaju naši susjedi gotovo pa i nemoguć.

Pandemija korona virusa nikako ne posustaje, a veliki dio Europe i dalje je “zaključan.” A to najviše problema uzrokuje prilikom putovanja.

Iako su granice unutar Europske unije otvorene, svaka zemlja ima svoje pravilo tko u nju može ući i kako se mora ponašati. Skijališna sezona tek se priprema, ali se epidemiološka situacija prati iz dana u dan. Pa bi tako Francuska trebala skijališta otvoriti 23. siječnja, Italija tek 15. veljače, Austrija je svoja otvorila, ali samo za svoje građane s obzirom na to da hoteli i ugostiteljski objekti ne rade… Isto je i u Sloveniji.

U dosta europskih zemalja turistički ulazak još nije moguć, posjet obiteljima dosta je kompliciran, a državljanima trećih zemalja, u koje spadaju naši susjedi iz BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, gotovo pa i nemoguć. Mogu ući samo ako imaju posebno hitan razlog, kao što su smrtni slučaj, bolest člana obitelji, odlazak na hitni medicinski zahvat, ali za sve to moraju imati i pisani dokaz. 

Svaka zemlja ima svoja pravila

Svi ostali putnici, državljani EU, prije dolaska u Austriju, Njemačku, Italiju, Švicarsku trebaju ispuniti online ili pismeni obrazac sa svojim podacima i adresom smještaja te nositi ga sa sobom. U Austriju mi iz EU možemo ući, ali treba znati da do 24. siječnja ne rade hoteli ni kafići i restorani. Rade jedino trgovine s neophodnim namirnicama i ljekarne. Na snazi je i ograničenje izlazaka cijeli dan, osim u slučaju odlaska na posao, pružanja pomoći, bavljenja sportom… 

Pitanje je hoće li mjere i produžiti. Dakle, ako imate člana obitelji koji tamo živi i kod kojeg možete biti, obzirom nema usluga smještaja, možete ih posjetiti, ali ćete se prvo 10 dana morati izolirati od njih, čak ako imate i negativan test napravljen 72 sata prije putovanja. Karantena se može skratiti PCR ili antigenskim testiranjem, ali tek petog dana od dolaska. 

Austrijanci bez testa i karantene omogućuju ulazak u svoju zemlju u slučaju nepredvidivih događaja, kao što su smrtni slučajevi, sprovodi, rođenje djeteta, teški slučajevi bolesti uz, dakako, priložene dokaze o tome. Dopuštaju još neke izuzetke, među kojima i slučajeve prekograničnog prometa iz obiteljskih razloga ili radi posjete životnog partnera jednom mjesečno. No, nismo dobili informaciju koliko dugo.

U Njemačkoj, primjerice, najužeg člana obitelji možete posjetiti bez odlaska u karantenu i testiranja samo ako ostajete tri dana. Svi ostali koji dolaze iz rizičnog područja, a Hrvatska je na toj listi, moraju se uputiti u 10-dnevnu karantenu u navedeni smještaj u prijavi. Ako prije putovanja imate negativan test, onda ćete u karanteni biti pet dana. I tamo su turistička noćenja u hotelima do 31. siječnja zatvorena, ne rade ugostiteljski objekti, škole, nema zabavnih sadržaja, rade samo esencijalno važne trgovine, a kancelarka Angela Merkel razmatra uvođenje još rigoroznijih mjera. Nijemci ulazak državljana iz trećih zemalja također dopuštaju samo u hitnim slučajevima. Irska je uvela dosta rigorozna pravila. Za ulazak u zemlju također je potrebna prijava s podacima, kao i negativan test. No, unatoč tome svi oni koji dolaze iz crvenih i sivih područja, kao i iz trećih zemalja, moraju u 14-dnevnu karantenu.

Putnici koji dođu u irsku zračnu ili morsku luku bez dokaza o negativnom testu mogu biti kažnjeni kaznom do 2.500 eura ili šest mjeseci zatvora. Karantena se može ukinuti ponovnim negativnim rezultatom na testiranju pet dana od ulaska u zemlju.

Source24sata.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno