Petak, 31 ožujka, 2023

HUP: Zakon mora biti fleksibilan!

HUP-ovci su uvjereni da, kada govorimo o izmjenama Zakona o strancima, treba voditi računa najviše o jednostavnosti primjene i o uvođenju beskvotnog sustava zapošljavanja.

Očekuju da sustav koji će biti uveden ne smije komplicirati ili biti kompliciraniji od dosadašnje regulative, pogotovo u slučaju da nam nedostaje radne snage domaće populacije.

Svaka komplikacija dodatno bi onemogućila poslodavce pri samom postupku zapošljavanja te se svakako zalažu za liberalniji model koji ne poznaje kvote, a kojim bi se kadar iz inozemstva mogao zaposliti ovisno o trenutnim mogućnostima i potrebama samih poslodavaca.

Novi Zakon predlaže upravo takav model; no zadani uvjeti u trenutnom prijedlogu predstavljaju određene prepreke poslodavcima.

Kada govorimo o postupku testiranja tržišta na HZZ-u, poslodavci komentiraju da je provedba dosta nejasna pogotovo ako se radi o samoj ulozi države u posredovanju između potencijalnog djelatnika i poslodavca.

Ishođenje studentskih viza još je jedna stavka pregovora, a odnosi se ponajviše na dugotrajnom procesu ishođenja samih dokumenata i neophodnosti fizičke prisutnosti na intervju.HUP će i dalje nastaviti komunikaciju prema Vladi u svrhu ostvarivanja uvjeta te stvaranja kvalitetnog i efikasnog Zakona čime će profitirati tržište rada.

Zaključak HUP-ovaca jest da Zakon o radu mora biti fleksibilan i jednostavan te primjenjiv s obzirom na postavke koje diktira tržište.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno