Utorak, 21 ožujka, 2023

HTZ mora otpisati dug

HTZ mora otpisati dug visok 14.864 kune nedavno zatvorene tvrtke Kompas, jer tražbina nije bila prijavljena na vrijeme.

Dug koji je ostavljen Hrvatskoj turističkoj zajednici vezan je direktno za sudjelovanje na sajmu turizma u Madridu, a zbog pogrešne adrese za prijavu tražbine, Kompas nije ostao dužan podmiriti iznos.

Naime, tvrtka Kompas formalno-pravno u stečaj je otišla 3. siječnja 2019. godine, a rok za prijavu tražbina vjerovnika bio je propisan najkasnije do 4. ožujka.

“HTZ je odmah po saznanju da je prijava poslana na adresu stečajnog dužnika o istome pisanim putem obavijestio stečajnu upraviteljicu na način da joj je odaslan dopis u kojem se navodi kako je omaškom prijava poslana na adresu stečajnog dužnika umjesto stečajnog upravitelja. Navedeni dopis je poslan 5. ožujka 2019. godine, dakle, sljedeći dan od kada je poslana prijava stečajne tražbine, a od strane stečajne upraviteljice zaprimljen je 7. ožujka 2019. Dakle, stečajna upraviteljica je bila bez odgode obaviještena da je predmetna pošiljka omaškom upućena na pogrešnu adresu”, pojasnili su u HTZ-u.

Nova pošiljka s prijavom tražbine potom je na adresu stečajne upraviteljice poslana 12. ožujka, no stečajni je sud svejedno donio Rješenje o odbacivanju prijave radi promašenog roka.

Na sudu

Mada je HTZ podnio žalbu, Visoki trgovački sud u Splitu ocijenio je da je slanje prijave na pogrešnu adresu na štetu HTZ-a, te nije uzeo u obzir činjenicu da da je HTZ nastojala postupiti u dobroj vjeri bez obzira na omašku u slanju koja joj se dogodila. 

Konačno je doneseno Rješenje o odbijanju žalbe te, s obzirom na to da se radi o rješenju Visokog trgovačkog suda, na isti nije moguće više ulagati redovnu žalbu”.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno