Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Hrvatsku smo uzimali zdravo za gotovo kao dobrog partnera

Kohorst za N1: U Hrvatskoj bi više američkih tvrtki trebalo poslovati.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst, bio je noćas uz televizor, kao i milijuni Amerikanca. Osim o debati, govorio je i o svom mandatu i postignutim rezultatima u hrvatsko-američkim bilateralnim odnosima.

Gledali smo svi prvu debatU, a američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst bio je na neki način kritičan jer je debata bila vrlo težak meč, ako to mogu tako reći. Sada kada smo vidjeli zadnju debatu, našoj Ivani Dragičević kazao je što misli:

“Prva debata jest bila zbrkana, a mi možemo bolje. Mislim da su noćas oba kandidata odradila puno bolje.

Odgovarali su na pitanja, iznosili su svoje pozicije i mislim da u pomogli Amerikancima da odluče tko je najbolji kandidat za njih”, kazao je Kohorst.

Danas se često govori o multipolarnom svijetu, geopolitici koja se vratila u igru”.

Kada se razgovara o ovoj regiji često se kaže, pa možda su SAD bile malo izvan te igre ovdje. Na to Kohorst kaže:

“Mislim da su djelomično u pravu, bili smo malo izvan regije, Hrvatsku smo uzimali zdravo za gotovo kao dobrog partnera, sada smo to preokrenuli, vidjeli smo u posljednje dvije godine bitne posjete visokih vladinih dužnosnika Hrvatskoj. Rješavamo stvari u smislu bilateralnih odnosa. Na neki način bili smo malo odsutni neko vrijeme, ali mislim da se to preokrenulo.”

Kohorst je politički imenovani veleposlanik, ali ovdje je došao s vrlo jasnom agendum. Kada je stigao ovdje, rekao je da želi učiniti više po pitanju biznisa, energetskog sektora, pitanja ukidanja viza i sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. S obzirom na to da čujemo da mu se mandat približava kraju, upitali smo ga što bi rekao da je htjeo napraviti ovdje, ali nije mogao.

“Kada sam došao ovdje rekli su mi da je prvi zadatak LNG na Krku, to je gotovo, drugi i treći bili u vize i sporazum o dvostrukom oporezivanju, to još nije gotovo, ali je u procesu. Zatim, da ohrabrim Hrvatsku da nastavi ispunjavati svoju obvezu u NATO-u o dva posto proračunskih izdavanja za obranu, Hrvatska je to napravila.”

“Dakle, puno stvari je napravljeno, Rekao bih da bi fokus trebao biti na kontinuirani napredak u uvjetima za biznis. Hrvatska je sigurno mjesto, ima obrazovanu populaciju, dio je EU, mjesto je gdje bi više američkih tvrtki trebalo poslovati i zaista bih želio vidjeti da je okruženje povoljnije.”

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno