Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Hrvatsku britanski Guardian smjestio među pet europskih destinacija koje se otvaraju turistima

Na listi su Francuska, Grčka, Italija, Španjolska i Hrvatska.

Hrvatska

Prema Guardianovim podacima, u Hrvatskoj je prvom dozom cijepljeno 27 posto stanovništva, a s obje doze njih osam posto. Dnevnih slučajeva je 171 na milijun, piše tportal.hr.

Djelomičan lockdown, koji je zimus bio na snazi, okončan je u ožujku, kada su otvorene terase kafića. Na snazi su stroge, ali praktične mjere, pa iako zasad nema govora o dopuštanju partijanja i festivala, turiste ništa neće spriječiti u tome da uživaju u svom odmoru, piše Guardian.

Cijepljenje je, navode, sporo krenulo, no uz sadašnjih više od 36.000 doza dnevno cijepljenost će se dramatično povećati u iduća dva mjeseca.

Turizam čini 11,5 posto hrvatske ekonomije, no međunarodni dolasci ljetos su pali na 55 posto, a ova godina bit će presudna za male poduzetnike. Dok se postupno opet uspostavljaju letovi iz britanskih zračnih luka do jadranske obale, mnogi Hrvati nadaju se da će ih ovo ljeto spasiti cijepljeni Britanci.

Hrvatska će slijediti najavljene mjere EU-a za ulazak potpuno cijepljenih turista u zemlju, ali već provodi vlastita, ponešto fleksibilnija pravila. Putnici koji stižu u Hrvatsku moraju pokazati potvrdu o cijepljenju drugom dozom prije više od dva tjedna ili negativan PCR ili brzi test ne stariji od 24 sata. U Hrvatsku se može ući i bez ikakve potvrde, iako u tom slučaju moraju u samoizolaciju na 10 dana ili će platiti testiranje i ostati u samoizolaciji dok ne stigne rezultat. Važno je napomenuti i da posjetitelji izvan EU-a moraju dokazati da su unaprijed platili smještaj.

Velika Britanija

Britanija je ovog tjedna, nakon petomjesečne zabrane turističkih putovanja u inozemstvo, uvela nova pravila za međunarodne putničke transfere. Tzv. sustav semafora čine crvena, žuta i zelena lista zemalja, ovisno o epidemiološkim kriterijima i cijepljenosti stanovništva.

Britanski turisti od ponedjeljka mogu putovati na ukupno 12 destinacija sa zelene liste bez restrikcija, a vladini dužnosnici ponavljaju da bi države sa žute liste do daljnjeg ipak trebalo izbjegavati. Međutim turistička putovanja u ‘žute’ nisu izričito zabranjena, pa Britanci planiraju svoja ljetovanja u nadi da će se do njihova povratka kući ukinuti obvezna samoizolacija.

Grčka

Epidemiološka slika Grčke nešto je nepovoljnija: prvom dozom cijepljeno je 28,5 posto, drugom dozom 16 posto građana, a dnevnih slučajeva je 192 na milijun stanovnika.

Uoči turističke sezone ubrzano je cijepljenje turističkih radnika i otočnog stanovništva i to jednom dozom cjepiva Johnson & Johnson. Dnevno se cijepi više od 100.000 ljudi pa se epidemiolozi nadaju postizanju kolektivnog imuniteta do ljeta. Grčka je ukupno prošla nešto bolje od većine europskih zemalja, s ukupno 383.558 slučajeva zaraze i 11.587 smrtnih slučajeva, iako se zbog ograničenog testiranja pretpostavlja da je smrtnost od Covida i veća.

Epidemiološke mjere počelo se popuštati od početka svibnja. Maske su obavezne u javnosti, ali ne na terasama ugostiteljskih objekata. U pogonu su sva prijevozna sredstva, otvoreni su muzeji i trgovine. Policijski sat sveden je na razdoblje od 00.30 do 5 sati.

Francuska

U Francuskoj je još uvijek na snazi policijski sat od 21 do 6 sati. Ugostiteljski objekti od srijede su otvorili terase, a za jednim stolom može biti maksimalno šest ljudi. Otvorene su sve trgovine, muzeji, kazališta i kina, dopušteni su sportovi na otvorenom. Maske su obavezne u svim javnim zatvorenim prostorima, kao i na ulicama većih gradova. Od 9. lipnja restorani i kafići otvorit će i unutarnje prostore, a policijski sat trajat će od 23 do 6 sati.

Italija

Italija je započela s ublažavanjem mjera od 26. travnja. U većini krajeva restorani i kafići otvorili su
terase, otvoreni su dućani, kazališta, kina i muzeji. Stopa smrtnosti od Covida, broj novozaraženih i hospitalizacija su u padu, cijepljenje je u punom jeku, a policijski sat sveden je na period od 23 do 5 sati, s time da će se smanjiti 7. lipnja te se 21. lipnja očekuje ukidanje ograničenja kretanja. Od 1. lipnja otvorit će se interijeri restorana do 18 sati. Zaštitne maske zasad su obavezne i u vanjskim prostorima.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno