Srijeda, 29 ožujka, 2023

Hrvatski kandidat u utrci za svjetsko priznanje “Najbolja turistička sela”

Ministarstvo turizma i sporta je nakon izvršene evaluacije, odabralo Općinu Veliko Trojstvo kao jednu od tri hrvatske kandidatkinje za nagradu “Najbolja turistička sela” koju je ovog svibnja pokrenula Svjetska turistička organizacija (UNWTO), a u okviru te aktivnosti države članice UNWTO-a mogle su prijaviti do tri kandidata – sela ili općine koji će se predstaviti kao pokretači održive promjene u socijalnom, gospodarskom i okolišnom aspektu u svakoj od zemalja članica. Ostale izabrane predstavnice Republike Hrvatske jesu općine Kaštelir-Labinci i Motovun s područja Istarske županije, piše Turizmoteka.

Inicijativa uključuje tri stupa i dvije nagrade. Tako će se selima koja su izvanredan primjer destinacije ruralnoga turizma i koja su predana održivosti u svim oblicima – ekonomskoj, društvenoj i okolišnoj dodijeliti oznaka “Najbolja turistička sela UNWTO-a”


Onim selima koja pak u potunosti ne ispunjavaju kriterije za dobivanje oznake bit će omogućen program nadogradnje “Najbolja turistička sela UNWTO-a” kojim će dobiti potporu UNWTO-a i njihovih partnera u radu na problematičnim područjima.


Također, izradit će se i mreža “Najbolja turistička sela UNWTO-a” koja će pružiti prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi, učenje i stvaranje novih prilika za razvoj. Uključivat će predstavnike sela kojima je UNWTO dodijelio oznaku “Najbolje turističko selo”, sela koja sudjeluju u Programu nadogradnje kao i stručnjake, partnere iz javnog i privatnog sektora angažirane u promicanju turizma za ruralni razvoj.


Cilj inicijative je ojačati ulogu turizma kao pozitivne snage za transformaciju, ruralni razvoj i dobrobit zajednice. Njome se nastoji i povećati prinos turističkoga sektora smanjenju regionalnih nejednakosti i borbi protiv depopulacije ruralnih područja. Također, nastoji se unaprijediti uloga turizma u vrednovanju i zaštiti ruralnih sela, zajedno s krajolicima, sustavima znanja, biološkom i kulturnom raznolikošću, lokalnim vrijednostima i aktivnostima, uključujući gastronomiju.


Službena objava odabranih i nagrađenih sela bit će tijekom 24. zasjedanja Glavne skupštine UNWTO-a koja će se održati od 30. studenoga do 3. prosinca ove godine u Marakešu u Maroku.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno