Utorak, 21 ožujka, 2023

HRVATSKA TOSCANA-VELIČANSTVENA ISTRA

„Nova Toscana“ ili „zeleno-plava“ regija – veličanstvena Istra.  Prekrasna obala i kristalno čisto plavetnilo Jadranskog mora spajaju se sa zelenilom netaknute prirode u unutrašnjosti.

Posjetite ovu destinaciju i Istražite brojne lokacije prepune kulturnih, prirodnih i povijesnih znamenitosti koji su samo neki od razloga zbog čega je Istra idealna destinacija za bijeg od stvarnosti uz pregršt mogućnosti za opuštajući odmor.

Istra nudi za svakoga ponešto, neovisno o tome jeste li ljubitelj izvrsne gourmet ponude, uzbudljivih outdoor aktivnosti ili kulturne ponude, svatko će pronaći ponešto za sebe. Pogledom možete obuhvatiti čitavo bogatstvo raznolikosti, od sniježnih planina, zelenih njiva zaravni, valovitih vinograda do modrine našega mora.

Autentični način života, fascinatna baština, netaknuta priroda, vrhunska hrana. Sve su to preduvjeti za veličanstveni odmor.

Prema izboru organizacije European Best Destinations Istra je čak  uvrštena na listu 10 najboljih vinskih destinacija Europe za 2016. godinu! Istra se tako našla u elitnom društvu uz svjetski poznate vinske regije Bordeaux, Champagne i dolinu  Rhone, Kataloniju i Santorini, portugalske regije Alentejo i dolinu Douro te Toskanu i Pijemont.

Turizam24 TOP 5

1.GROŽNJAN

U Grožnjan se 1956. godine doseljavaju brojni umjetnici i grad s vremenom postaje poznat kao „grad umjetnika“ te je danas jedno od najpoželjnijih odredišta za kreativni odmor. Pripremite se za razgledavanje kulturnih i povijesnih znamenitosti u Grožnjanu!

2.MOTOVUN

Osim crkvicama i spomenicima koji krase njegove kamene ulice i trgove, Motovun oduševljava goste svojom kulturnom ponudom i širokom ponudom aktivnosti, koja uključuje biciklističke staze koje se protežu dolinom rijeke Mirne i atraktivna balonaška natjecanja. 

3.PULA

Amfiteatar u Puli, poznata pulska Arena, šesti po veličini među rimskim amfiteatrima u svijetu, najvažniji je antički spomenik u Hrvatskoj te jedan od najbolje očuvanih amfiteatara na svijetu. 

4.LIMSKI KANAL

Zaštićeni krajolik Limski kanal, poznat i kao Limski zaljev, jedna je od najljepših prirodnih atrakcija u Istri. Nalazi se nedaleko od Rovinja i Vrsara i osvaja jedinstvenim spojem modrog mora i netaknutog zelenila okolnog krajolika. Zahvaljujući kombinaciji slatke i slane vode, more u kanalu obiluje ribom i iznimno je pogodno za uzgoj školjaka.

5.AQUAPARK ISTRALANDIA

Najzabavniji vodeni park u Istri se sastoji od 23 atrakcije. U 2018. godini prema ocjeni TripAdvisora, uvršten na 2. mjesto najboljih vodenih parkova u Europi i 6. mjesto u kategoriji najboljih vodenih parkova na svijetu, a odlikuju ga i mnogobrojne nagrade među kojima je i nagrada European Star Award 2019 – Europe’s Best thrill water slide.

GASTRO ISTRA

Taj “zeleni poluotok” nalazi se na razmeđi alpskog i dinarskog gorja, te subalpske nizine i primorja. Na sjeveroistoku je brdovit predio s masivom Učke u kojem prevladava stočarstvo (uglavnom ovce). Preko kamenih litica spuštamo se do valovite srednje Istre gdje izviru sve ovdašnje rijeke, a od sredine se tlo blago spušta prema moru.

Svako od njih je kulinarski gledano, imalo svoje posebnosti koje su se prenosile s koljena na koljeno. 

Jela istarskih težaka, patricijskih obitelja ili moderna hrana istarskih restorana?

Pojam “istarske kuhinje” nametnuo je sva  jela što su stoljećima pripravljana na ovom području, a njihova je osnova u namirnicama s ovog tla. Burna  prošlost poluotoka ostavila je svog traga i u kulinarstvu. Razne tradicije pronašle su svoj put  u pučku kuhinju, kojoj je osnova u prirodi (aromatični začini, biljke ovog podneblja, povrće, plodovi mora…) a prisutni su i utjecaji franačke i njemačke feudalne vlasti i romanskih jela.

Dio bogate kulture i istarske raskoši su i jela u koja je narod udahnuo lokalni kolorit.

Sva jela ovog podneblja krasi  karakterističan “pečat” –  kuhana jela, dosta začina, puno samoniklog bilja, raznolikost morske ribe, ulje istarskih maslina, i vino  kao nezaobilazan sastojak u kuhanji…

Jelu se ovdje uvijek pristupalo pobožno, s poštovanjem prema  zemlji koja je dala plod. Jelo se u Istri pripravljalo s mnogo mašte, truda, ljubavi, a obroku se prilazilo obredno. 

Ovo je naših TOP 5 restorana u Istri:

1.RESTORAN DAMIR&ORNELLA

2.RESTORAN PERGOLA

3.RESTORAN SAN ROCCO

4.KONOBA BATELINA

5.RESTORAN MONTE

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno